Ali Ümit ÜLKER/KIRKLARELİ, () - KIRKLARELİ’de geçen yıl Haziran ayında İstanbul'daki Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla düzenlenen protesto yürüyüşlerine katılanlar hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan 16 davadan 4'ünün duruşması bugün yapıldı. İki davada sanık avukatları reddi hakim talebinde bulundu.
Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı eylemlerine destek için 19 gün süren eylemlerle ilgili soruşturmasını tamamladı ve 400 kadar sanık hakkında iddianame hazırlayıp Kırklareli Asliye Ceza Mahkemesi'nde 16 ayrı dava açtı. İddianamede sanıklar hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Kanunu’na muhalefet suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istendi.
DURUŞMALAR BAŞLADI
Kırklareli Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün bu davalardan 4'ünün duruşması yapıldı. 122 sanığın bulunduğu ilk dava ile 105 sanığın bulunduğu ikinci davada iddianamelerin okunmasının ardından sanık avukatları reddi hakim talebinde bulundu. Bunun üzerine mahkeme hakimi Emine Akçakoca reddi hakim konusunda karar vermek üzere iki dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vererek duruşmaları 7 Nisan tarihine erteledi.
Kırklareli Asliye Ceza Mahkemesi’nde 23 sanığın bulunduğu üçüncü ve 150 sanığın yer aldığı dördüncü davalarda da iddianamelerin okunmasının ardından sanıkların ifadesi alındı. Sanıklar, Anayasal haklarını kullandıklarını ve üzerlerine atılı suçu kabul etmeyerek beraatlarını istedi. Sanık avukatları da müvekkillerinin beraatarını talep etti.
Mahkeme duruşmaya katılmayan 2 sanığın zorla getirilmesi, eylemlere katılmadığını ve fotoğraflardaki kişilerin kendileri olmadığı yönündeki savunmaları üzerine kayıtların bilirkişiye gönderilmesi ve dosyadaki eksiklerin tamamlanması için duruşmaları 24 Mart tarihine erteledi.
Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamelerle Asliye Ceza Mahkemesi'nde açtığı 16 davadan 12'sinin duruşmaları da önümüzdeki günlerde yapılacak. O davaların sanık listelerinde bugün duruşmaları yapılan davalardaki sanıklardan bazıları yer alıyor.
ADLİYEDE ÖLEM ALINDI
Kırklareli Emniyet Müdürlüğü ekipleri Gezi eylemleriyle ilgili davaların duruşmaları nedeniyle adliye önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Sanıklar adliyeye girişte arama noktalarında kontrol edilerek içeri alındı. TOMA ve Çevik Kuvvet ekipleri çevrede hazır bekletildi.
DESTEK İÇİN GELDİLER
Yargılama nedeniyle sanıklara destek vermek için gün boyu adliye önünde yaklaşık 250 kişi toplandı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu ve CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, CHP Tunceli Milletvekil Hüseyin Aygün, CHP İstanbul Milletvekilleri Melda Onur ve Ali Özgündüz sanıklara destek verenlerle birlikte bekledi. CHP milletvekilleri daha sonra duruşma salonuna geçerek bir süre yargılamayı izledi.
ADLİYEDEN SLOGANLARLA ÇIKTILAR
Duruşmaların tamamlanmasının ardından sanık ve yakınları adliye binasından ‘Her yer Taksim, her yer direniş’ sloganları atarak çıktı. Adliye önünde sanıklara destek veren grup da Dingiloğlu Parkı’na kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.
AVUKATLAR NE DİYOR
Kırklareli Baro Başkanı Avukat Harun Saygılı, Kırklareli’nde 19 gün yapılan Gezi Parkı destek yürüyüşleri için 16 farklı dava açıldığını söyledi. Her sanığa katıldığı eylemler için ayrı dava açıldığından sanık sayısının kağıt üzerinde bin 309’u bulduğunu da sözlerine ekledi.
Duruşmada bulunan avukatlardan Emrah Arslan, beraat taleplerinin mahkeme tarafından kabul edilmediğini ifade ederek, “Bugün duruşmaya gelmeyen iki sanık hakkında zorla getirilme kararı çıktı. İki sanık için fotoğraf tespiti yanlış yapıldı. Dosya bilirkişiye gönderildi. CMK’nın hükümleri gereğince beraat kararı istedik. Suç oluşmamıştır. Ancak isteğimiz mahkeme tarafından kabul görmedi. 24 Martta diğer savunmalarımızı yapacağız. Ortada bir suç yoktur, beraat kararının çıkacağına inanıyoruz” dedi.
Sanıkların eyleme katıldığı her gün için ayrı dava açılmasının hukuka aykırı olduğunu söyleyen avukat Ziynet Özçelik, “Bir suçun oluşmadığını dava açılamayacağını söyledik. Yine gerekli delilerin toplanmadan davanın açıldığını, böyle bir davanın hiç açılmaması gerektiğini ifade ettik. Açıldıktan sonrada hakimin kendi yetkilerini ve görevlerini yerine getirip iddianameyi reddetmesi gerektiğini söyledik. Bunu reddetmeyerek bu dosyada yeterli delillerin olabileceğini teknik olarak kabul etmiş oluyorlar” diye konuştu.