DAVALARDAN KARAR ÇIKMADI
Kırklareli’nde geçen yıl Haziran ayında İstanbul'daki Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla düzenlenen protesto yürüyüşlerine katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan sanıkların bugünkü yargılanmaları sona ererken, duruşmadan karar çıkmadı.
Sabah saatlerinde başlayan ve Kırklareli Asliye Ceza Mahkemesi’nde 8 saat süren duruşmaların ilk ikisinde sanık avukatları ‘hukuka aykırı’ hazırlandığını öne sürdükleri iddianameleri kabul eden Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Emine Akçakoca’ya ‘reddi hakim’ talebinde bulundu. İlk iki dava yasa gereği taleplerin değerlendirilmesi için dosyalar Edirne Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilirken, diğer iki davada ise toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istenen sanıklar ilk savunmalarını yaptı.
Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Emine Akçakoca, alınan savunmaların ardından avukatların taleplerini dinledi. Duruşmalara katılan 12 avukat sanıkların beraat etmesi gerektiğini ifade etti, ancak mahkeme beraat taleplerini kabul etmeyerek savunmaların değerlendirmesi ve eksiklerin tamamlanması için davaları 24 Mart tarihine erteledi.
Ayrıca davada 2 sanık için zorla getirilmesi kararı çıkarılırken, 2 sanığın eylemlerde yer almadıklarını iddiası üzerine güvenlik güçleri tarafından alınan görüntü ve fotoğraf kayıtlarının bilirkişiye gönderilmesi yeniden teşhis edilmesi kararı verildi.
CHP’Lİ VEKİLLERDE DURUŞMALARI İZLEDİ
Kırklareli Adliyesi’nde görülen Gezi Parkı davalarını kente gelen CHP Milletvekilleri Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner, Melda Onur, Mahmut Tanal, Ali Özgün ve Mehmet Siyam Kesimoğlu da izleyerek takip etti.
ADLİYEDEN SLOGANLARLA ÇIKTILAR
Duruşmaların tamamlanmasının ardından sanık ve yakınları adliye binasından ‘her yer Taksim, her yer direniş’ sloganları atarak çıktı. Adliye önünde sanıklara destek vermek amacıyla toplanan yaklaşık 250 kişilik kalabalık daha sonra Dingiloğlu Parkı’na kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.
Kırklareli Baro Başkanı Avukat Harun Saygılı, Kırklareli’nde 19 gün yapılan Gezi Parkı destek yürüyüşleri için 16 farklı dava açıldı. Her sanığa katıldığı eylemler için ayrı dava açıldığından sanık sayısının kağıt üzerinde bin 309’u bulduğunu da sözlerine ekledi.
Davalara katılan avukatlardan Emrah Arslan, beraat taleplerinin mahkeme tarafından kabul edilmediğini ifade ederek, “Bugün duruşmaya gelmeyen iki sanık hakkında zorla getirilme kararı çıktı. İki sanık için fotoğraf tespiti yanlış yapıldı. Dosya bilirkişiye gönderildi. CMK’nın hükümleri gereğince beraat kararı istedik. Suç oluşmamıştır. Ancak isteğimiz mahkeme tarafından kabul görmedi. 24 Martta diğer savunmalarımızı yapacağız. Ortada bir suç yoktur, beraat kararının çıkacağına inanıyoruz” dedi.
Toplanan kalabalık adına konuşan Türk Tabipler Birliği Hukuk Bürosu avukatlarından Ziynet Özçelik, reddi hakim taleplerinin nedenini açıklayarak, “Bir suçun oluşmadığını dava açılamayacağını söyledik. Her gün içinde ayrı ayrı dava açılmasının da açıkça hukuka aykırı olduğunu yine CMK’nın için gerekli delilerin toplanmadan açıldığını, böyle bir davanın hiç açılmaması gerektiğini ifade ettik. Açıldıktan sonrada hakimin kendi yetkilerini ve görevlerini yerine getirip iddianameyi reddetmesi gerektiğini söyledik. Bunu reddetmeyerek bu dosyada yeterli delillerin olabileceğini teknik olarak kabul etmiş oluyorlar” diye konuştu.
Toplanan kalabalık bir süre slogan attıktan sonra Dingiloğlu parkından ayrıldı.