Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, () - KIRIKKALE'nin Delice İlçesi'ne bağlı Halitli Köyü'nde, salgın hastalık nedeniyle 14 büyükbaş hayvanın öldüğü belirlendi. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, ihbar üzerine gittikleri köyde salgın hastalık belirtisi gösteren bir hayvandan alınan numuneyi Ankara'ya gönderdi. Bölgede 15 gün süreyle karantina uygulaması başlatıldı.
Kırıkkale Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, otopsi ve laboratuvar sonuçlarına göre salgının şarbon hastalığından kaynaklandığının anlaşıldığını belirtti. Kırbaş, "ilçede hemen Kaymakam Mehmet Parlak başkanlığında Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu toplanmıştır. Yapılan toplantıda bölgedeki bütün sığır, koyun, keçi, at ve diğer tek tırnaklıların 5 yıl süreyle aşılanmasına, bölgenin genel dezenfeksiyonunun yapılmasına, bölgeye 15 gün süre ile karantina uygulanmasına, köydeki vatandaşlarımıza şarbon hastalığı ile ilgili Delice Devlet Hastanemizle birlikte koordineli olarak bilgi verilmesine, vatandaşlarımıza sağlık ekiplerimiz tarafından hastalık riski sebebiyle genel sağlık taraması yapılmasına karar verildi" dedi.
Köyde ölen hayvanların İlçe Özel İdare'ye ait iş makineleriyle gömülüp kireç serpildiği belirtildi. Köyde bulunan 300 büyükbaş ve 900 küçükbaş hayvanın bugün itibariyle aşılanmasının bitirileceği belirtilirken konuyla ilgili Valilik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlı ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün bilgilendirildiği açıklandı.

FOTOĞRAFLI