Erhan GÖĞEM/ KIRIKKALE, () - ÇİN’de Doğu Türkistan'da Müslümanlara yönelik saldırılar Kırıkkale’de protesto edildi.
Kırıkkale Kardeş Dernek ve Vakıflar Birliği tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen protesto gösterisinde Çin’in Doğu Türkistan'da Müslümanlara yönelik saldırılarını lanetledi. Grup, öldürülen Müslümanlar için dua okuduktan sonra ellerine zincir takarak Çin’i protesto etti. Burada grup adına açıklama yapan Ahmet Yakar, Ramazan ayında Çin yönetimi tarafından getirilen oruç yasağıyla gündeme gelen Doğu Türkistan’da baskı, zulüm ve katliamların yeniden başladığını söyledi.
Son zamanlarda Çin’in Doğu Türkistan’da dini baskıları artırdığını savunan Yakar, şöyle konuştu: "Çin’in Uygur Müslümanlarının dini vecibeleri yerine getirmeye izin vermezken, özellikle oruç tutmayı ve namaz kılmayı yasakladı. Uygur erkeklerinin sakal bırakması ve kadınların başörtü takması yasaklandı. Doğu Türkistan’da şehit edilen, hapse atılan, işkence edilen kardeşlerimizin sayısı binlerle ifade edilirken, bu zulme sessiz kalmak büyük insanlık suçudur. İşgalci Çin yönetimi, İslam dinini devlet için tehdit olarak görüyor. O yüzden Doğu Türkistanlı Müslüman Türk kardeşlerimizi, dinden uzaklaştırmak için yasaklar uyguluyorlar. Doğu Türkistanlılarda dini inanç, kültür ve medeniyetlerini koruma gibi hassas konularda Çin’in yasaklarına uymadan haklı olduğu davada can ve malları feda ederek kendilerini savunmaya çalışıyorlar."
Yakar, Kırıkkale Kardeş Dernek ve Vakıflar Birliği olarak Çin Halk Cumhuriyeti’nden, Müslüman Türklere uyguladığı tüm zalimce tutumları bırakmasını istediklerini belirterek, “Kamuoyunu Doğu Türkistanlı Uygur Türklerine sahip çıkmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

FOTOĞRAFLI