Nurettin ARKAN/YALVAÇ (Isparta), () - ISPARTA'nın Yalvaç İlçesi'nde silah zoruyla kendisine tecavüz ettiğini ileri sürdüğü Nurettin Gider'i öldürdükten sonra başını keserek köy meydanına atmaktan yargılanan Nevin Yıldırım hakkında verilen 7 kişilik bilirkişi kurulu raporunda, 2 uzmanın şerhine karşın 5 uzman cinayetin bilinçli olarak işlendiği yönünde fikir birliğine vardı.
Yalvaç İlçesi'ne bağlı Koruyaka Köyü'nde 2 çocuk annesi 30 yaşındaki Nevin Yıldırım, kendisine silah zoruyla tecavüz ettiğini ileri sürdüğü 2 çocuk babası 35 yaşındaki Nurettin Gider'i 28 Ağustos 2012 gecesi tüfekle vurdu, başını kesip bir çuvala koyarak 'İşte namusuma uzananın kellesi' diyerek köy meydanına attı. Olaydan sonra tutuklanan ve Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'tasarlayarak canavarca hisle kasten adam öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanan Yıldırım, 17 Kasım 2012'de bir kız bebek dünyaya getirdi. DNA testi sonucu babalığı belirlenen Nurettin Gider'in nüfusuna kayıt edilen bebek, anne Nevin Yıldırım tarafından istenmeyince devlet korumasına alınarak koruyucu bir aileye verildi.
Nevin Yıldırım'ın avukatının talebi üzerine mahkeme, 'Süleyman Demirel Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Adli Tıp Bilirkişi Kurulu'ndan sanığın durumuna ilişkin bir rapor istedi. 24 Haziran 2014'te tamamlanan bilirkişi raporu, 8 Ağustos'ta yapılacak olan duruşmada sanığa okunacak. Raporu hazırlayan 7 kişilik bilirkişi kurulunda yer alan 5 uzman cinayetin bilinçli işlendiği konusunda fikir birliğine varırken, biri kurul başkanı olmak üzere 2 uzman ise cinsel saldırıya dikkati çekerek muhalefet şerhi koydu.
5 UZMAN: AKIL HASTALIĞI YOK
Kurulda yer alan 7 üye içerisinde bulunan 5 uzman, Nevin Yıldırım'ın 'tasarlayarak canavarca hisle adam öldürmek suçu ile ilgili olarak fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fiil ile ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğini azaltacak nitelikte bir akıl hastalığı olmadığı' yönünde rapor verdi.
Raporda ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanları Yrd. Doç. Dr. Meltem İnci Atay, Yrd. Doç. Dr Abdullah Akpınar, Yrd. Doç. Dr. Arif Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kadir Demirci ve adli tıp uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Küpeli'nin imzaları yer aldı. Uzmanlar, ayrıca sanık Nevin Yıldırım'ın Bakırköy ve SDÜ'de yapılan muayenelerinden yola çıkarak 'major depresif bozukluk' taşıdığı kanaatine vardı.
KURUL BAŞKANI VE ÜYEDEN MUHALEFET ŞERHİ
Adli Tıp Bilirkişi Kurulu'na başkanlık eden Prof. Dr. S. Serhat Gürpınar ile kurul üyesi adli tıp uzmanı Yrd. Doç. Dr Mustafa Demirer ise kurul kararına muhalefet etti. Muhalefet şerhinde, Nevin Yıldırım'ın Nurettin Gider'i öldürürken hayalarına ateş etmesinin, cinsel saldırıya uğramış kimselerin cinsel saldırıyı yapanlara karşı işlediği yaralama olaylarındaki tipik davranışla uyumlu olduğuna işaret edildi.
Şerhte ayrıca öldürme eylemi sonrası başın kesilerek köy meydanına atılması şeklinde pek rastlanmayan olayın olağan bir öfke ve nefret duygusunun çok ötesinde bir davranış olmasıyla birlikte, değerlendirilmesinde 'biriktirilmiş çaresizliğe bağlı duygusal bir boşalma' olduğu görüşüne yer verildi. Muhalif üyeler, "Sanığın kendisine yönelik intihar düşüncesi ile bilinçdışı ego savunması olarak öldürme isteğinin karşıya yansıtılması düşüncesinin karışması sürecinde, davranışlarını yönlendirme yeteneğinin kalkmış olması tıbben mümkündür" dedi.
Sanık avukatı Hüseyin Aksoy, rapor konusunda yaptığı açıklamada, müvekkilinin yaşadığı cinsel saldırı ve travmalar nedeniyle böyle bir suça karıştığını, Adli Tıp Bilirkişi Kurul Başkanı ve bir üyenin de belirttiği üzere olay esnasında akıl sağlığının yerinde olmadığını düşündüğünü belirterek, raporla ilgili takdirin mahkeme heyetinde olduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI