İZMİR'in Konak İlçesi Gültepe semtinde, evlilik teklifini reddettiği gerekçesiyle bir çocuk annesi 29 yaşındaki Pınar Ünlüer'i öldürüp, Ezgi Balcı'yı da yaralamaktan tutuklu yargılanan 25 yaşındaki Okan Özparıltı ağırlaştırılmış müebbet ve 11 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Olay 3 Aralık 2012 tarihinde, Turgut Reis Cadddesi üzerindeki bir ilköğretim okulunun karşısında meydana geldi. Eşinden boşandıktan sonra anne ve babasıyla yaşamaya başlayan Pınar Ünlüer, 7 yaşındaki oğlu A.E.K.’yı okuldan çıkması için kafeteryada beklemeye başladı. Bu sırada, Okan Özparıltı da, aşkına karşılık vermeyen Pınar Ünlüer’in bulunduğu kafeteryaya gelerek pompalı tüfeğini peşpeşe ateşledi. Pınar Ünlüer’i öldüren, isabet eden saçmalarla orada bulunan 34 yaşındaki Ezgi Balcı'yı da yaralayan Okan Özparıltı, olayın ardından kaçıp alkol aldıktan sonra, karakola giderek teslim oldu.
Zanlı Okan Özparıltı’nın, cinayetten hemen önce sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki profil sayfasında, 'Kaybedecek bir şeyim yok en fazla senelerimi yer' ve 'Ben seni pembe dünyalarımda sevdim. Şimdi karanlık dünyamda intikam almak için pusuda sabahlıyorum. Son şovum olacak az kaldı' diye yazarak dehşeti haber verdiği de ortaya çıktı. Olay anı bir işyerinin güvenlik kameralarınca da görüntülendi. Adliyeye sevkedilen Okan Özparıltı tutuklandı.
İzmir 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın son duruşmasına, TCK'nın 82'nci maddesi kapsamında 'tasarlayarak adam öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 'kasten yaralama ve mala zarar verme' suçlarından da 9 yıl hapsi istenen tutuklu sanık Okan Özparıltı, avukatı Ramazan Ayyıldız, ölen Pınar Ünlüer'in babası Zeki Ünlüer ile avukatı Çağla Deniz Felamur, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Temsilcisi Senem Deniz Kural ve avukatları Aysu Yazıcıoğlu Çerçi ve Perihan Çağrışım Kayadelen katıldı.
Ünlüer ailesinin ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun avukatları, Okan Özparıltı’nın, ölenin kendisine hakaret ettiğini iddiasında bulunduğunu hatırlattı. Avukatlar, iddia ettiği gibi sanığa hakaret etse bile, bunu Okan Özparıltı’nın kendisine karşı eylemleri nedeniyle yapmış olabileceğini, dolayısıyla haksız tahrik indiriminin, beyanlarıyla mahkemeyi yanıltması sebebiyle de iyi hal indiriminin uygulanmamasını talep etti. Sanık avukatı ise, müvekkilinin cinayeti tasarlayarak işlemediğini, eylemi haksız tahrik altında gerçekleştirdiğini öne sürdü. Haksız tahrik indiriminin uygulanmasını talep etti.
Cumhuriyet Savcısı Zeynel Çiçek, ise sanığın cinayeti tasarlayarak işlediğini, bu nedenle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cealandırılması gerektiğini belirtti. Ancak suçu haksız tahrik altında işlediğini kaydetti. Kasten yaralama ve mala zarar verme suçlarından da 9 yıl hapisle cezalandırılmasını istedi.
Sanık Okan Özparıltı ise son savunmasında pişman olduğunu, yargılama boyunca mahkemeyi hiçbir zaman oyalamadığını, yanıltmaya çalışmadığını söyleyerek, “Vereceğiniz her türlü karara saygılıyım” dedi.
Mahkeme heyeti adına kararı açıklayan Başkan Ömer Faruk Ceylan, sanığın maktülü tasarlayarak öldürmesi nedeniyle TCK 82/1-a maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığını belirtti. Güvenlik kamerası kayıtlarına göre, sanıkla ölenin karşılaşmalarında, Okan Özparıltı'nın belirttiği sözlerin söyleneceği kadar bir zaman geçmediğinin anlaşıldığını, bu nedenle de haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasına yer olmadığına karar verildiğini açıkladı. Başkan Ceylan, sanığın soruşturmanın başından beri yargılamayı geciktirecek ve farklı yöne sevk edecek beyanlarda bulunduğunu ve kendi lehinde beyanda bulunan tanıkları temin ettiğinin anlaşıldığını, bu yüzden takdiri indirime yer olmadığını bildirdi. Sanığa 'kasten yaralama ve mala zarar verme' suçlarından da 11 ay hapis cezası verildiğini söyledi.
Mahkeme heyeti, yargılama aşamasında savunma tanıkları olarak beyanları alınan Mustafa Toker ve Serkan Arat hakkında TCK 272. maddesi uyarınca, 'yalan tanıklık yapmak' suçundan İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Kararın açıklanmasının ardından Pınar Ünlüer'in babası Zeki Ünlüer Mahkeme Başkanı Ceylan'a “Allah razı olsun” dedi. Ünlüer ailesinin ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun avukatları da, indirim hükümlerinin uygulanmaması nedeniyle kararı “tarihi karar” sözleriyle niteledi.
ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA
Davaya müdahil olan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, duruşma sonrasında adliye önünde “Kadın kardeşlerimiz öldürülmesin” yazılı pankart ve cinayetlerde hayatını kaybeden kadınların fotoğraflarıyla basın açıklaması yaptı. Platform adına basın açıklamasını yapan Meral Çağlayan adaletin yerini bulduğunu söyledi.
Platformun İzmir Temsilcisi Senem Deniz Kural da davada bekledikleri bir karar çıktığını söyledi. Kadın cinayetlerine hiçbir indirim yapılmamasını talep ettiklerini, bugün verilen kararda da indirim yapılmamasıyla adaletin yerini bulduğunu dile getirdi. Bu kararın bütün kadın cinayeti davaları için emsal teşkil edeceğini vurguladı.
ACILI BABA, “HALA CİĞERİM YANIYOR”
Acılı baba Zeki Ünlüer de, “Nasıl ki hiçbir annenin, babanın çocuğunu kaybedince acısı dinmediyse, bizim acımız da dinmedi. Sadece adalet yerini bulmuştur. Hala ciğerim yanıyor, çünkü çocuğum toprak altında. Ağırlaştırılmış müebbet verildi. Benim hala içim yanıyor” diye konuştu.

BK (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)