DİYARBAKIR'da, aralarında milletvekili, belediye başkanlarının da yargılandığı KCK ana davasında son olarak tutuklu kalan 31 kişinin tahliyesi için avukatlarının mahkemeye yaptığı başvurunun yarın karara bağlaması beklendiği belirtildi.
Diyarbakır'da KCK ana davasına bakan 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuran avukatlar, davada halen tutuklu yargılanan ve aralarında eski belediye başkanlarının da bulunduğu 31 kişi için tahliye talebinde bulundu. Mahkemenin, tahliye taleplerini, tutukluluk ara değerlendirmesi günü olan yarın görüşüp karara bağlaması gerekiyor. Avukat Cihan Aydın, Anayasa Mahkemesi'nin uzun tutukluluk süresi kapsamda verdiği kararlar çerçevesinde müvekillerinin tamamının tahliye edilmesi beklediklerini söyledi.
DİCLE'NİN TAHLİYE GEREKÇESİ: AYM'NİN UZUN TUTUKLULUK KARARLARI
KCK Ana davasında yaklaşık 4.5 yıldır tutuklu yargılanan ve Cumartesi günü tahliye edilen kapatılan eski DEP Milletvekili Hatip Dicle'nin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde verilen tahliye gerekçesi avukatlarına verildi. Mahkeme, tahliye gerekçesinde, Anayasa Mahkemesi'nin 19'uncu maddesinden hareket ederek, kararında şöyle dedi:
"Ceza yargılamasında bir dava tutukluğun makul süreyi aşmamasını gözetmenin mahkemelere ait olduğunu vurgulayan anayasa mahkemesinin yerleşik kararlarında ve 6526 sayılı kanunun tutukluluk süresini üst sınır olarak 5 yılla sınırlamasından hareketle mahkememizde tahliye talebinde bulunan sanıklar bakımından yapılan inceleme sonucunda, sanıkların tutuklulukta geçirmiş olduğu süre, dellilerin toplanmış olması, vaki dosyada sanıklar hakkında daha karar verilmemiş olması sanıkların üzerine atılı suçun kanunda öngörülen ceza miktarı, tutuklamanın tedbir niteliği benzer konumda tahliye edilmiş sanıkların varlığı dikkate alındığında sanıkların tahliyeye ilişkin talebin kabulu yönünde mahkememizde fikir birliği oluşmuştur."

-