KAYSERİ Şeker Fabrikası ve Pancar Ekicileri Kooperatifi eski Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık ve yönetim kurulu üyelerinin C kotası pancarı A kotasından alarak fabrikayı 12 milyon 370 bin lira zararı uğrattıkları gerekçesiyle yargılanmalarına 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Özışık, kar etmeyi amaçladığı işte cezaevine girdiği için fabrikanın oluşturulan kayyum tarafından zarara uğratıldığını öne sürerek, kayyum hakkında suç duyurusunda bulundu.
Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi salonun küçük olması ve sanık sayısının 71 kişi olması nedeniyle Konferans Salonu’nda görülen davada tutuksuz sanıklarla avukatları ile Şeker Fabrikası ve Pancar Ekicileri Kooperatifi avukatları hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak iddianame okundu. Mahkeme Başkanı, 2010-11 döneminde yapılacak seçimler nedeniyle ucuza pancar alıp yüksek fiyata satmak, eniştesi, kardeşi, oğlu ve akrabalarına iş yaptırmak, çalışanlardan baskıyla noter kanalıyla oy topladığı ve fabrikayı 12 milyon 370 bin lira zarara uğrattığı öne sürülen Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık'ın savunmasını aldı. 2001 yılında ilk kez seçimle göreve geldiğini ve 4 yıllığına seçilmesine karşın, 10 yıl kaldığı görev süresince 7 kez seçim yaptığını belirtti.
"KOMPLOYA KURBAN GİTTİM"
Bilirkişi raporlarının çiftçiyi, köylüyü tanımadığını, kotanın ne olduğunu bilmediğini iddia eden Vedat Ali Özışık, şöyle konuştu:
"Beni seçimle yıkamayanlar, iftirayla yıkmaya çalıştı. Benimle mücadele eden karşımda büyük bir örgüt vardı. Bu dava bitse, benimle uğraşmak için yenisini açacaklar. Seçimde yıkamayan kesimin komplosu kurbanıyım. Kota sıkıntısını gördük ve kanun maddesinin lehimize bölümünü değerlendirdik. Gaziantep’te bisküvi, jelibon, sakız gibi 70 markanın tescilini alarak üretime başladık ve Fildişi, Cezayir, Tunus gibi birçok ülkeyle bağlantı kurduk. Eğer cezaevine girmesek zarar değil, 27 bin lira kar edecektik. Cezaevine girince, fabrika ve çiftçiyle ilgisi olmayan kayyum geldi. Fabrikaya asıl zararı onlar verdi. Gaziantep’teki fabrikayı satmışlar. Torku, benim projemle birçok marka üretti ve fabrikaya gelir sağladı. Konya Şeker’in 'Torku' markasıyla yaptığı şeyi yapmaya çalıştığım için yargılanıyorum. Üstelik, yeni yönetim kurulu, karar alarak bu parayı ödemeyebilirdi. Fabrikayı 12 milyon 370 bin lira zarara yeni yönetim uğrattı. Kayyum hakkında sizin aracılığınızla Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuyorum."
Mahkeme, diğer sanıkları dinledikten sonra eksiklerin tamamlanması için davayı erteledi.

DÖ(OE/İD)