İZMİR Bayraklı'da yeni evlenen Pınar Yolver'i döverek öldürdükleri iddiasıyla yargılanan eşi Mehmet Yolver ömürboyu, kayınpederi Semet Yolver 25 yıl, kayınvalide ve görümce ise 5’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Duruşma sonrası açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri başlarına, siyah duvak taktı.
Olay geçen 18 Nisan'da 1844/17 sokak 5 numaradaki apartmanın 4'üncü katında meydana geldi. Olaydan 2 ay önce, şoför 28 yaşındaki Mehmet Yolver ile hayatını birleştiren 19 yaşındaki Pınar Yolver, iddiaya göre eşinden ve eşinin ailesinden şiddet görmeye başladı. Evlendiği günden beri eşinin şiddet uyguladığı öne sürülen Pınar Yolver, olay gecesi de henüz bilinmeyen bir nedenle tartıştığı eşi Mehmet Yolver tarafından dövüldü. İddiaya göre, kayınpederi 56 yaşındaki Samet Yolver'in de müdahale edip dövdüğü Pınar Yolver baygınlık geçirdi. Pınar Yolver, evde kendisine gelmeyince eşi Mehmet Yolver tarafından yakındaki bir hastaneye götürülüp, terk edildi. Doktorların çabalarına rağmen yeni gelin Pınar Yolver yaşamını yitirdi. Operasyon sonucu Mehmet Yolver, babası Semet, annesi Elif, kızkardeşleri Pelin ve Selfet Yolver  gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen 5 kişiden görümce Selfet Yolver dışındakiler tutuklandı.
KIZGIN ÜTÜ BASILMIŞ
Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı, hazırladığı iddianamede, adli tıp raporuna göre Pınar Yolver'in vücuduna kızgın ütüyle de basılarak işkence yapılarak öldürüldüğünü belirtti. Savcı, iddianamade sanıklar Mehmet Yolver ve Samet Yolver hakkında 'Tasarlayarak kasten yakın akrabayı öldürmekten' ağırlaştırılmış ömürboyu Elif, Pelin ve Selfet Yolver hakkında da 'Suç dellilerini gizleme ve yok etme' suçundan 6 ay ile 5 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı. Kayınvalide Elif Yolver ile büyük kızı Pelin Yolver, ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
İzmir 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Mehmet Yolver, Semet Yolver ile tutuksuz sanıklar Elif, Pelin ve Selfet Yolver ve davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatları, platformun temsilcisi Senem Deniz Kural katıldı.
VERİLECEK CEZAYA RAZIYIM
Sanık Mehmet Yolver savunma yapmakta güçlük çektiğini, eşini çok sevdiğini, ölümüyle büyük vicdan azabı çektiğini, ailesinin hiçbir ilgisi olmamasına rağmen yaşamlarını tersine döndürdüğünü, babasının kendisiyle birlikte 6.5 aydır tutuklu olmasından dolayı ayrı bir üzüntü yaşadığını, mahkeme ne ceza verirse versin ömür boyu vicdan azabı çekeceğini söyleyerek, "Eşimin bana küfür etmesi üzerine bu olay meydana gelmiştir, çok pişmanım" dedi.
Sanık Semet Yolver de, daha önce dinlenen tanıkların beyanlarına göre kendisinin maktülü dövdüğüne dair beyanlarını kabul etmediğini, dövmesini gerektirecek bir durumun yaşanmadığını, kendisinin tanıklara böyle ifadelerde bulunmuşsa bile bunları oğlunu korumak maksatlı söylemiş olabileceğini, geliniyle arasında hiçbir problem yaşanmadığını, beraatini talep ettiğini söyledi.
KOCA İLE KAYINPEDERE CEZA
Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından, sanık Mehmet Yolver'e 'Yakın akrabayı öldürmek' suçundan önce ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezası verip, daha sonra bunu ömürboyu  hapis cezasına indirirken, sanık Semet Yolver'e de “Kasten adam öldürmek' suçundan ömürboyu hapis, ardından aynı indirim maddesini uygulayarak 25 yıl hapis cezası verdi. Heyet, Elif ve Pelin Yolver'e 'Suç delillerini yok etmek' suçundan 5'er ay hapis cezası vererek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, sanık Selfet Yolver'in ise beraatine karar verdi.
DURUŞMA SONRASI FENALAŞTI
Kararın ardından dışarıya çıkan sanık Elif Yolver, fenalaştı. Çağırılan sağlık ekibi kadına müdahale etti. Duruşmaya gelmek için yola çıkan va Aydın’da kaza yaptıkları öğrenilen Pınar Yolver'in annesi Şirinaz Demir ve akrabaları ise duruşmaya yetişemedi. Avukatları kararı telefonla bildirdi.
SİYAH DUVAK TAKTILAR
Duruşma sonrasında, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi bir grup, cinayete kurban giden bazı kadınların ailelerinin katılımıyla başlarına siyah duvak takarak, adliye binası girişinde basın açıklaması yaptı. Plafform sözcüsü Türkan Paker, geçen aylara nazaran bu ay kadın cinayetlerinde düşüş yaşandığını, bunun kendileri için sevindirici olduğunu dile getirdi. Paker, devam eden kadın cinayetleri davalarının takipçisi olacaklarını söyledi.
Pınar Yolver'in annesi Şirinaz Demir, babası Münür Demir'in avukatı Erkan Enver, daha önceki celselerde olayın açıklığa kavuşturulabilmesi için olay yerinde keşif ve sanıkların cep telefonlarının kayıtlarının istenmesine dair taleplerinin reddedildiğini, bu hususları konu ederek kararı temyiz edeceklerini söyledi.
Platform avukatı Çağla Deniz Felamur da verilen cezaların yetersiz olduğunu, 25 Kasım günü TBMM'de görüşülecek yeni yasada kadın cinayetleri suçlarının ağırlaştırılması yönünde madde konulmasını talep edeceklerini söyledi.