Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı Ümraniye’de gerçekleşen yürüyüş sırasında 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş’ın bir aracın çarpması sonucu ölümüyle ilgili görülen davanın ilk duruşmasında olaylar çıktı.
MİLLETVEKİLLERİNDEN DESTEK
Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı önünde duruşma öncesi çok sayıda vatandaş pankart açarak davaya destek vermek için toplandı. “Mehmet Ayvalıtaş için buradayız, katillerin peşindeyiz" yazılı pankart açan grup, dava öncesinde adliye önünde bekledi. Mehmet Ayvalıtaş’ın annesinin de adliyeye giriş yaptığı görülürken, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve Ethem Sarısülük’ün annesinin de Ayvalıtaş’ın ailesine destek olmak için adliyeye geldi.
DURUŞMA SALONU ÖNÜNDE ARBEDE
Öte yandan duruşmanın yapılacağı Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin olduğu koridorda çok sayıda çevik kuvvet ekibinin hazır beklediği görülürken, davanın yapılacağı duruşma salonuna girmek isteyen izleyiciler ve güvenlik görevlileri arasında kısa süreli arbede yaşandı. Salonun yetersiz olduğu gerekçesiyle içeriye alınmayan izleyiciler koridorda slogan attı.
15 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre, Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 2 Haziran gecesi Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde düzenlenen eylem sırasında Mehmet Ayvalıtaş ile 17 yaşındaki kuzeni Seyit Kartal’ın da olduğu bir grup, yolu trafiğe kapatmak istediler. Sanık Mehmet Görkem Demirbaş’ın aracı ile diğer sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş’ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yaptılar. Demirbaş’ın aracı, önündeki Aktaş’ın aracına çarptı. Bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile Kartal’a çarptı. Kazada 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş aracın altında kalarak yaşamını yitirdi, Seyit Kartal ise yaralandı. Olay sonrası Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş hakkında “taksirle adam öldürme ve yaralama" suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.