Ali LEYLAK- Ömer ŞULUL/ ŞANLIURFA, () - ŞANLIURFA Barosu avukatlarından Emin Baran hakkında, Suruç İlçesi'nde, gözaltına alınan kişiler için görevlendirilen meslektaşının tartıştığı polislerle ilgili tutanak tutmak için karakoldan aldığı bir kağıt nedeniyle, hakkında 'Resmi kurumdan hırsızlık ve kamuyu zarara uğrattığı' iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.
Savcılık incelemesinde bilirkişi olarak tayin edilen 2 polis, izinsiz alınan kağıdın bedelini 25 kuruş olarak belirlerken, Şanlıurfa Barosu Suruç'ta CMK hizmetini durdurma kararı aldı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, yaşananların Aziz Nesin'lik bir olay olduğunu ifade edip dava açılması durumunda kendisinin meslektaşını savunacağını söyledi.
Olay, geçen 16 Şubat günü Suruç'ta meydana geldi. İddiaya göre, polis ekipleri yaptıkları bir operasyon kapsamında PKK terör örgütüyle ilişkisi bulunduğu ileri sürülen bazı kişileri gözaltına aldı ve sorgulama öncesi Şanlıurfa Barosu'ndan bu kişiler için Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında avukat istedi. Bunun üzerine Şanlıurfa Barosu tarafından şüpheliler için Suruç'ta avukatlık yapan Nahide Polat Aslan görevlendirildi. İddiaya göre, Suruç'ta bulunan Çarşı Polis Merkezi'ne giden avukat Aslan burada polisler ile tartıştı ve görev yapmasının engellendiğini söyleyerek durumu Baro Başkanlığına bildirdi. Bunun üzerine Baro'nun Suruç Temsilciliği görevini yürüten Emin Baran beraberinde başkomiser C.Z. ve diğer polislerle tartıştı ve görev yapmalarının engellendiğini ifade ederek duruma ilişkin tutanak tutmak istedi. Avukat Baran, merkezdeki bir A4 kağıdı aldı ve yaşadıklarını tutanak altına aldıktan sonra diğer meslektaşları ile karakoldan ayrıldı.
HAKKINDA DAVA AÇILAN BAŞKOMİSERDEN SUÇ DUYURUSU
Ardından avukat Emin Baran, Suruç Sulh Ceza Mahkemesi'ne başkomiser C.Z. hakkında 'hakaret ve tehdit' suçlamasıyla dava açtı. Önümüzdeki Eylül ayında görülmeye başlanacak davanın ardından iddiaya göre başkomiser C.Z., 1 Haziran'da Suruç Cumhuriyet Savcılığı'na, avukat Baran hakkında, karakoldan 1 adet izinsiz A4 kağıdı kullanarak resmi kurumdan hırsızlık yaptığı ve kamuyu zarara uğrattığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
BİLİRKİŞİ KAĞIDIN FİYATINI BELİRLEDİ: 25 KURUŞ
Savcılık bu suç duyurusunun ardından inceleme başlattı ve iddiaya göre 2 polis memurunu bilirkişi olarak atadı ve kamunun zarara uğradığı A4 kağıdının fiyatının belirlenmesini istedi. Bilirkişi olarak atanan polisler kağıdın fiyatını 25 kuruş olarak belirlerken, yaşanan olaya ilişkin yapılan inceleme safhasında 60 sayfalık rapor hazırlandı.
BARO CMK HİZMETİNİ DURDURDU
Halen inceleme safhasında olan olayın ortaya çıkmasının ardından Şanlıurfa Barosu geçen 11 Haziran'da Başkan Avukat Ali Fuat Bucak başkanlığında yaptığı toplantıda, Suruç'ta CMK hizmeti verilmesini durdurma kararı aldı. Alınan karar; 'Suruç’ta mesleğin güvenliği ve icrasının normalleşmesine kadar CMK hizmetlerinin soruşturma evresi ile sınırlı olmak üzere ikinci bir kararımıza kadar durdurulmasına karar verilmiştir' yazısı ise Şanlıurfa ve Suruç Cumhuriyet Savcılıklarına da iletildi.
Suruç'ta CMK hizmetini durdurma kararı alan Şanlıurfa Barosu Başkanı Ali Fuat Bucak, bu ilçedeki karakollarda avukatların hukuki ve fiili güvenliğinin kalmadığını ileri sürerek, "Suruç'ta avukat arkadaşlarımız Nahide Polat Aslan, Emin Baran ile Müslüm Baran'a hakaretler edilmiş ve kötü muamele görmüşler. Sorularına cevap verilmediği için tartışma çıkmış. Bunun üzerine avukat arkadaşlarımız tutanak tutmuşlar. Avukatlarımızdan Emin Baran arkadaşımız oradan A4 kağıdını alıp bir yazı yazdığı için kendilerine 'Kamu malına zarar verdi ve müsaade olmadan kağıdı kullandı' diye şikayetlerde bulunulmuş. Akıl almaz ve trajikomik bir olay ile karşı karşıyayız. Bunun üzerine Suruç'ta arkadaşlarımız CMK hizmetini durdurdu. Şanlıurfa Barosu olarak, ilçede bundan sonra CMK hizmeti vermeyeceğiz" diye konuştu.
FEYZİOĞLU: OLAY AZİZ NESİN'LİK
Şanlıurfa Barosu'nun hizmet binasının temel atma töreni ile kente gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Prof. Dr. Metin Feyzioğlu da, haberdar olduğu olayı şaşkınlıkla karşıladığını söyledi. Yaşananların tam Aziz Nesin'lik olduğunu dile getiren Feyzioğlu, olayın müsebbibi olduğu ileri sürülen başkomiser hakkında disiplin soruşturması açılmasını isteyerek şunları söyledi:
"Türkiye’de bulunan 84 bin avukat bir tane A4 kağıdı postalasa o karakolun binasını aşar. Biz avukatlar, kamu hizmeti yapıyoruz. Biz tüccar değiliz. Bizim hizmetimiz aynı zamanda polisinde görevini düzgün yapmasını sağlamaktır. Bizim meslektaşımız bir tane A4 kağıdı aldıysa bunun bir sebebi vardır. Yaptığı hizmetle bin katını zaten veriyor. Bu yapılan son derece yanlıştır. Burada bir soruşturma izni de çıkmayacaktır. Eğer böyle bir soruşturma açılırsa, bizzat ben ve baro başkanımız meslektaşımızın savunmasını üstleneceğiz ve duruşmaya ellimizde birer A4 kağıtla geleceğiz. Bu hakikaten Aziz Nesin’lik bir olaydır. Öküzün altında buzağı aramaya benziyor. Meslektaşımız hakkında bir toz bulamayınca böyle bir yola başvurulmuş. Polis arkadaşımız hakkında bir disiplinin açılmasını talep ediyoruz. Bu tür suç duyuruları suç işlemediğiniz bir kişiyle iftira atılması sonucunda çok vahim tablo ortaya çıkar. Amacımız halka hizmettir. Birbirimizin işini zorlaştırmaya gerek yoktur."
AVUKAT BARAN: 1 ADET KAĞIT İÇİN 60 KAĞIT KULLANILDI
Suruç Baro temsilcisi olarak polis merkezine gittiğini ve başkomiser C.Z.'nin hakaret ve tehdidine maruz kaldığını ileri süren Avukat Emin Baran ise yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Karakolda bir meslektaşımız çağrısı üzerine ben o merkeze gittim. Orada hukuk dışı bir olay yaşanmıştı. Sorunu polislerle konuşarak, halletmeye çalıştım. Bunu başaramayınca tutanak tuttuk. O tutanak da daha sonra savcılığa verildi. Ben sonra kamu hizmetinde kullanmak üzere bir adet A4 kağıdı aldım. 4 ay sonra bunun farkına varan emniyet benim hakkımda suç duyurusunda bulundu. Bunun için baromuz bir karar alarak Suruç’taki bütün CMK hizmeti durduruldu. Bu komediden öte bir şey değildir. Bu olay 10 polisin gözü önünde gerçekleşti. Şu anda bu olayla ilgili olarak 60 tane kağıt kullanıldı. Bunun yanı sıra 2 polis memuru görevlendirildi. Burada ciddi bir ihmal vardır."
Halen inceleme aşamasında olan konuda soruşturma açılıp açılmayacağına ilişkin kararın Suruç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından önümüzdeki günlerde verileceği bildirildi.

FOTOĞRAFLI