İZMİR'deki Karabağlar Polis Merkezi'nde, 2011 yılında gözaltına alınan Fevziye Cengiz'in dövülmesine ilişkin 4 polis hakkında açılan 'işkence ve eziyet' davasına devam edildi. Fevziye Cengiz'in de görevli polis memurlarına karşı 'basit yaralama' ve 'hakaret' suçunu işlediği öne sürülen İzmir 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada, mahkeme başkanın yetkisinin HSYK tarafından kaldırılması nedeniyle, duruşma ertelendi.
Karabağlar'daki müzikhollere yönelik olarak 17 Temmuz 2011 tarihinde denetim yapan polis ekipleri, 'kimliksiz olduğu, izinsiz çalıştığı ve polise mukavemette bulunduğu' gerekçeleriyle gözaltına aldığı Fevziye Cengiz'i, aynı müzikholdeki diğer kişilerle birlikte karakola götürdü. Fevziye Cengiz daha sonra, polisler tarafından dövüldüğünü belirterek suç duyurusunda bulundu. Polis merkezindeki güvenlik kameralarının kaydettiği dayak anları da delil olarak yer aldı. Polisler de kendilerine mukavemette bulunduğunu öne sürerek Cengiz'den şikayetçi oldu.
Polisler ve Cengiz hakkında dava açıldı. Fevziye Cengiz'in, görevli polis memurlarına karşı 'basit yaralama ve hakaret' suçlarını işlediği iddiasıyla yargılandığı dava, polislerin 'işkence' suçundan yargılandığı 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava ile birleşti. Bu davada müşteki sanık olan Fevziye Cengiz'in 16.5 yıl, müşteki sanık polisler B.S, H.Y ve T.D.'nin 'işkence ve eziyet' suçundan 4-9 yıl arasında, 'olaya göz yumduğu' iddia edilen polis memuru N.A.'nın da 1.5 yıl ay hapisle cezalandırılması istendi.
6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen celse mütalaa veren savcı Göksel Er, işkenceyle suçlanan 3 polis memurundan H.Y. ve B.S.'ye, 1.5 aydan 1 yıl 1 aya kadar hapis cezası istedi. Fevziye Cengiz dövüldüğü sırada perdeleri kapatan polis memuru N.A. için de, 3 aydan 9 aya kadar hapis cezası verilmesini talep etti. Buna karşılık Fevziye Cengiz'in ise, polislere hakaret ettiği ve direndiği gerekçesiyle 2 yıl 1 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Savcı, Polis Merkezi'nde iki polis tarafından yere yatırılıp kelepçelendikten sonra dakikalarca dövülen Cengiz'in 'gözaltına alınırken hakaret ettiği, tırmaladığı ve ittiğini' belirterek, görüntülere yansıyan olayı işkence olarak saymama gerekçesini ise, 'Sanık polislerin işkence kastı ile değil, kendilerine hakaret edilmesinden duydukları kızgınlıkla bu suçu işlemişlerdir' sözleriyle açıkladı.
HSYK BAŞKANLIK YETKİSİNİ ALDI 
Bugün yapılan son duruşmaya Fevziye Cengiz, avukatları Hanife Yıldırım, Zeynep Sedef Özdoğan, Suat Çetinkaya ve Fatma Demirer ile sanık polis memuru B.S. ile avukatı Tolga Yurdakul katıldı. Savcı Göksel Er, mütalasındaki talepleri tekrarladı. Avukatlar mütalaaya katılmadıklarını belirtti.
HSYK tarafından yapılan son atamalarda mahkeme başkanlığından alınıp hakim olarak İzmir'de görevlendirilen Mahkeme Başkanı Mustafa Hakan Uğur, "Yetkim değişti. Geciçi yetki ile çalışıyorum. Giderayak böyle bir dosyada karar vermem etik olmaz. Gelecek olan mahkeme başkanı kararı verecek" diyerek davayı sonuçlandırmadı. Hakim Uğur, duruşmayı ekim ayına erteledi.

FOTOĞRAFLI