KAPADOKYA Bölgesi'ndeki vadiler ilk planda 7 ayrı noktada oluşturulan 3G’li 22 kamera sistemi sayesinde Jandarma Komutanlığı bünyesinde yer alan Harekat Merkezi’nde 24 saat takip ediliyor.
Kamera sistemini Nevşehir’in Göreme Beldesi'nde geçen yıl 9 Eylül'de 2 Japon turistin cinsel saldırıya uğradığı ve birinin hayatını kaybettiği Zemi Vadisi’nde düzenlenen törenle Vali Mehmet Ceylan hizmete açtı. Jandarma yetkililerinden kamera sistemi ile ilgili bilgi alan Vali Ceylan, beraberindeki heyetle birlikte sistemin çalışmasını izledi. Ceylan, Kapadokya Bölgesi’ndeki vadilerin daha güvenli ve temiz olması için yapılan çalışmalar sonucu bölgedeki 7 ayrı noktaya kurulan 3G sistemi ile çalışan 22 ayrı kamera ile bölgenin izlenmesine başlandığını söyledi.
Kamera görüntülerinin Jandarma Komutanlığı bünyesinde bulunan Harekat Merkezi’nde 24 saat takip edildiğini belirten Ceylan, şöyle dedi:
"Kamera kayıtları da depolanarak saklanmaktadır. Yılbaşından itibaren 10 güvenlik görevlisi de bölge genelindeki vadilerde görev yapmaktadır. Önceki aylarda vadilerin temizliği konusunda Sivil Toplum Kuruluşları, belediyeler ve vatandaşlarla birlikte çalışma yapmıştık, bundan sonrada devam edeceğiz. Daha güvenli bir bölge için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan destekle birlikte çalışmalara devam ediyoruz. Kamera sistemlerinin maliyeti 150 bin TL oldu ama ödeneğimiz var. Sadece 7 bölgedeki vadilerde değil bütün vadilerde sistemi kuracağız. Burada 3G sisteminin çalışmasını test ettik, güzel sonuç aldık. Kamera sistemi ve özel güvenlik ekibi yanında Jandarma ekipleri de yaya, mekanize ve atlı birliklerle güvenlik tedbirlerini ayrıca alıyor."
Yetkililer birinci kameranın yolu, ikincisinin vadi girişlerini görüntülediğini, ayrıca sistemi korumak için ayrı bir sistemin daha bulunduğunu söyledi. Jandarma Harekat Merkezi’ne on-line olarak anında iletilen HD Mobese  görüntülerinhin bölgede ilk olduğu belirtildi. Bu sistemle kişilerin yüzler ile araçların plakalarının okuyabildiği kaydedildi.
Nevşehir'in Göreme Bölgesi'ndeki Zemi Vadisi'nde geçen yıl 9 Eylül'de 2 Japon kadın turist cinsel saldırıya uğramış, bunlardan  Mai Kuriharac bıçaklanarak öldürülmüş, arkadaışı Hie Teramatsu yaralanmış, tespit edilen saldırgan tutuklanmıştı.