ANTALYA'da geçen mart ayında otomobiliyle motosiklete çarparak polis memuru 40 yaşındaki Zeki Ünverdi'nin ölümüne neden olan ve kanında esrara rastlanan üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Fatih B., 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Meydan Polis Merkezi'nde görevli polis memuru Zeki Ünverdi, 9 Mart 2013 günü 07 AGU 37 plakalı motosikletiyle giderken, Fatih B. yönetimindeki 07 BIL 69 plakalı otomobille çarpıştı. Ünverdi, hastanedeki müdahaye rağmen kurtarılamadı. Motosiklette arkada oturan polis memurunun eşi Pınar Ünverdi de ağır yaralandı. Kazanın ardından hazırlanan iddianamede Fatih B. hakkında 'Taksirle ölüm ve yaralanmaya sebebiyet' verdiği iddiasıyla 3- 15 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Geçen günlerde görülen duruşmada, üniversite öğrencisi olan ve tutuksuz yargılanan Fatih B.'nin kaza tarihinde alınan kan örneklerinde, 83 nanogram (gramın milyarda biri) esrar maddesi bulunduğu belirlendi. Mahkeme, kanında uyuşturucu çıkan sürücüyle ilgili karar vermeden önce, dosyayı Adli Tıp Kurumu'na göndererek, uyuşturucu maddenin kazaya neden olup olmayacağıyla ilgili görüş istedi.
ADLİ TIP'TAN RAPOR GELDİ
Antalya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen son duruşmada Adli Tıp Kurumu'nun sürücünün kanında bulunan 83 nanogram uyuşturucunun, emniyetli araba kullanma durumunu ortadan kaldırdığı yönünde görüş bildirdiği açıklandı.
Fatih B.'nin avukatı Suat Şahintürk ise "Ölen polis memuru, geçiş üstünlüğünü ihlal etmiştir. Müvekkilime en alt seviyeden ceza verilmesini talep ediyorum" dedi.
Bu görüşen ardından kararını açıklayan mahkeme, önce Fatih B.'nin ehliyetinin 2 yıl geri alımına karar verdi. Ardından Fatih B.'nin 'uyuşturucu kullanmak' suçundan Antalya 8'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakkında dava açıldığına dikkat çekerek, yeniden suç duyurusunda bulunulmasına gerek olmadığına hükmetti. Sanığı tüm kamu görevlerinden de men eden mahkeme, son olarak 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan Fatih B.'yi 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı ve cezayı ertelemedi.
AVUKATI: BU CEZA BİR İLK
Ölen Zeki Ünverdi'nin avukatı Cengizhan Gököz, uyuşturucuyla ilgili ilk defa böyle bir karar alındığına dikkati çekti. Mahkemenin Fatih B.'ye 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan değil de, 'taksirle ölüm ve yaralanmaya sebebiyet' suçundan ceza vermesi durumunda alt seviyeden 3 yıl verebileceğini, bunun da indirimi yapıldıktan sonra 2 yıl hapis cezasına denk geleceğini ve paraya çevrilebileceğini kaydeden Avukat Gököz, şunları kaydetti:
"Yeni ceza yasamızla birlikte (Kaza yapanların kanlarında uyuşturucu testi yapılır) maddesinden sonra kanında uyuşturucu bulunan ve hakkında karar verilen ilk sanık Fatih B.'dir. Yargıtay da bu kararı onarsa, içtihat oluşacak ve bundan sonra kanında uyuşturucu bulunan herkes 'bilinçli taksirle adam öldürme' suçundan cezalandırılacak. Uyuşturucu Türkiye'nin bir gerçeği artık. Fatih B. örneğinde olduğu gibi. Gerçi karar kesinleşmedi henüz ama, üniversite öğrencisi kamu görevi almaktan men edildi. Devlet memuru olamayacak ve kamu görevleri üstlenemeyecek. Ailelerin çocuklarına uyuşturucu gerçeğini ve sonuçlarını çok iyi anlatmaları gerekiyor. Uyuşturucu kullanımı gençlerin gelecekleriyle ilgili çok önemli bir noktadır."