Ergün AYAZ- Orhan UZUN/KANDIRA (Kocaeli), () - KOCAELİ'ndeki Kandıra T-1 Tipi Cezaevi'nde bulunan 20 mahkumun, kendi memleketlerinde bulunan cezaevlerine nakledilmeleri, tedavi için hastaneye götürülmeleri ve cezaevi koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle çıkardığı isyanın sonlandırılmasının ardından durum normale döndü.
İzmit- Kandıra karayolunun 20'nci kilometresinde bulunan yaklaşık 1100 ve hükümlünün bulunduğu Kandıra T-1 Tipi Cezaevi'ndeki 20 hükümlü gece yarısı yatak ve yorganlarını ateşe verdi. Cezaevi görevlilerinin bildirmesi üzerine Kandıra ve İzmit'ten itfaiye ekipleri ile 112 ambulansları sevk edildi. İtfaiyenin merdivenli araçlarıyla cezaevindeki yangına dışarıdan müdahale edildi.
Kandıra T-1 Tipi Cezaevi'nde isyan çıkaran hükümlüler, cezaevi çatısına çıkıp Türk bayrağı açarken 'Baskılar bizi yıldıramaz', 'İdare istifa' sloganları attı, tekbir getirdi. Cezaevi görevlileri, adli suçlardan hükümlüleriı yatıştıramaya çalışırken, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, saat 02.00 sıralarında İl Emniyet Müdürü Levent Yarımel, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, Kocaeli İl Jandarma Komutanı Birol Şimşek ile birlikte cezaevine geldi. Vali ve diğer yetkililerin girişimiyle isyan çıkaran hükümlüler eylemi sonlandırdı.
Hükümlülerin cezaevi koşullarının iyileştirilmesi talebiyle isyan çıkardığını belirten Kocaeli Valisi Ercan Topaca, şöyle dedi:
"Bir koguşta 20 mahkum, cezaevi koşullarının iyileştirilmesi istemiyle kendi koğuşundan çıkıp seslerini duyurmak istemiş. Herhangi bir müdahale ve tartışmaya yol açmayacak şekilde ikna edildiler. Kavga eden iki mahkum hafif yaralanmış. Bunların ambulanslarla hastaneye sevki sağlandı. Hafif sıyrıklar olduğu için iki mahkumun tedavi yapıldı ve yeniden cezaevine getirildi. Sağlık durumlarında herhangi bir sorun yok. Cezaevi savcısı ve yöneticilerle görüşmek istediler. Talepleri inceleyeceğiz. Disiplinsizlik varsa, hukuk çerçevesinde ele alınacaktır. Her şey kontrol altında. Burası en modern ve güzel cezaevlerinden birisidir. Şartları da iyi. Hukuk içerisinde mahkumların talebini almak devletin görevidir. Taleplerini aldık ve değerlendireceğiz. Mahkumların cezaevinin işleyişi, aralarındaki sorunlar, hastaneye, kendi memleketlerine sevkler gibi talepleri var. İdare bunları değerlendirecek. Cezaevinde 1100 mahkum bulunuyor. Odanın girişinde ve havalandırmanın bulunduğu bölümde birkaç şey yakılmış. Dumandan etkilenen yok."
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait itfaiye ekipleri cezaevinde yangın çıkartılan bölümde hasar tespit çalışması başlattı. Yangın çıkan koğuşta kalanlar, diğer koğuşlara nakledildi.

EA(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)