İZMİR, () - MARMARA Depremi'nin 15'inci yıl dönümünde açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMOOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, pek çok alanda olduğu gibi yapı denetiminde de kamusal denetimi terk eden Hükümet'in bakış açısının hatalı olduğuna açıkladı. Kamusal denetim eksikliğinin Türkiye'de can aldığına dikkat çekildi.
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun, Marmara Depremi'nin 15'inci yılı nedeniyle düzenlediği basın toplantısında ortak açıklamayı Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal yaptı. Marmara depreminin Türkiye'de inşaat sektörü için milat kabul edildiğini, mevzuatta değişiklikler yapıldığını belirten Topal, "Yapı denetim konusunda yeni mevzuatlar çıkartılırken kamusal denetim iyice zayıflatıldı. Belediyelerin yetkileri de ellerinden alınmaya çalışılıyor. Kaos ortamı yaratılmakta. Bu konuda Hükümet'in bakış açısı tümden hatalıdır" dedi.
Kamusal denetimin terk edildiğini, denetimin piyasalaştırılarak ticari şirketlere devredildiğini belirten Topal, "Bugün ülkemizde yapılar, yapı denetim şirketlerinin taşeron gibi çalıştıran müteahhitlerin insafına bırakılmıştır. Büyük bölümü 1'inci derece deprem kuşağın üstündeki ülkemizde bu nedenle yeni Marmara Depremi örneklerinin yaşanmayacağın kimse garanti edemez" diye konuştu. Kamusal denetim eksikliğinde yitirilen yada zarar gören vatandaşlardan devletin sorumlu olduğunu dile getiren Topal, dünyanın her yerinde denetimin kamu eliyle yerine getirildiğini söyledi. Topal, "Sağlıklı ve güvenli yapılaşmanın, insan, can ve mal güvenliğini sağlamanın biricik yolu kamusal denetimin tesis edilmesidir.TMMOB bu nedenle depremi unutturmama ısrarının sürdürecektir" dedi.

FOTOĞRAFLI