Serpil KIRKESER -Cem TURSUN/İSTANBUL, () İSTANBUL  Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunduğu 20 tutuksuz sanığın, metrobüs alımlarında 'görevi kötüye kullandıkları' iddiasıyla açılan dava karara bağlandı.Hakim, yapılan yargılama ve toplanan deliller sonucunda aralarında Kadir Topbaş'ın da bulunduğu 20 sanığın üzerine yüklenen suçun unsurları itibariyle oluşmadığı anlaşıldığından ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

TOPBAŞ DURUŞMADA HAZIR BULUNDU
İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hazır bulunurken, diğer 19 tutuksuz sanık ise katılmadı. Müşteki CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi Hakkı Sağlam da duruşmaya hazır bulundu. Öte yandan CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın da aralarında bulunduğu bir grup CHP'li duruşmaya izleyici olarak katıldı.

HAKİM SANIK SANDALYESİNE DEĞİL AVUKATININ YANINA OTURMASINI İSTEDİ
Kadir Topbaş, duruşma başlamadan önce 20 dakika mahkeme kaleminde oturdu. Duruşmanın 11.05'de başlamasıyla duruşma salonuna giren Topbaş sanık kürsüsüne geçti. Hakim Mustafa Erdoğan, Topbaş'a 'Hoşgeldiniz' diyerek, avukatı Fahri Biçer'in yanına oturmasını istedi. Topbaş da 'Hoşbulduk' diyerek avukatı Fahri Biçer'in yanında oturdu. Kimlik tespiti yapılan Kadir Topbaş, evli ve 3 çocuğunun olduğunu söyledi. Katip, "Geliriniz durumunuz nedir?" diyerek Topbaş'a sordu. Hakim Erdoğan da katibe , "Geliri boşver" dedi.

CHP'Lİ SAĞLAM'IN DAVAYA KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ
CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi Hakkı Sağlam'ın suçtan doğrudan zarar görmediğinden davaya katılma talebinin reddine karar veren hakim Erdoğan, Kadir Topbaş'ın mahkemeye sunduğu 4 sayfalık savunmasını okudu.

"METROBÜSLERİ GÖRMEK İÇİN DE HOLLANDA'YA GİTMEDİM"
Topbaş savunmasında, suçlamaları kabul etmedi. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olmasına karşın İETT'nin müstakil bir kurum olduğunu kaydetti. Araç alımlarının İETT tarafından yapıldığını belirten Topbaş, İETT'ye otobüs alımında görev, yekisinin ve imza yetkisinin bulunmadığını söyledi. Araçların alımının da ihale kanununa uygun olduğunu savunan Topbaş, "Metrobüslerde hız, konfor, güven ve zamanında ulaşım önemlidir. Metrobüs alımında bunlara dikkat edilmiştir. Yapılan incelemelerde bu özelliklere uygun tek firma Hollanda'da olduğu için tercih edilmiştir. Hollanda'daki metrobüsleri önceden görmedim. Metrobüsleri görmek için de Hollanda'ya gitmedim. 50 metrobüs alımı İETT tarafından gerçekleştirilmiştir. Hukuka aykırı bir durum bulunmamaktadır. Beraatimi isterim" dedi.

TOPBAŞ: HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASININ İSTEMİYORUM
Hakim Erdoğan, "Hükmün açıklamasının geri bırakılmasını istiyor musunuz?" diye sordu. Topbaş ise, "Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istemiyorum" dedi. Son sözü sorulan Topbaş, "Beraatimi istiyorum. Takdir mahkemenindir. Verilecek karara saygılıyız" ifadelerini kullandı.

SANIKLAR BERAAT ETTİ
Davayı karara bağlayan hakim, yapılan yargılama ve toplanan deliller sonucunda aralarında Kadir Topbaş'ın da bulunduğu 20 sanığın üzerine yüklenen suçun unsurları itibariyle oluşmadığı anlaşıldığından ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.


"MAHKEME BERAATİMİZE KARAR VERDİ"
Kararın ardından duruşma salonun önünde gazetecilere açıklama yapan Kadir Topbaş, "İstanbul'a hizmet etmekten gurur duyuyoruz. Bu hizmetimizin karşılığını da İstanbul halkı 3. kez başkanlığımızı sürdürmek için bize yetki verdi. Birileri de davaları açmak suretiyle kendilerini tatmin etmeye çalışıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti yargısına biz güveniyoruz. Sonuç ortada. Mahkeme beraatimize karar verdi" ifadelerini kullandı.

SANIKLARIN 3'ER YILA KADAR HAPSİ İSTENİYORDU
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede Topbaş'ın "görevi kötüye kullanmak" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi isteniyor. İddianamede gerekçe olarak "İBB İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğünün metrobüs projesiyle ilgili yaptığı alım hakkında iki otobüs firması seçeneğinden Capa City firmasının finansal şartlarının daha iyi olmasına rağmen Phileas otobüslerini tercih edilmesi suretiyle belediyeyi zarara uğratıldığı, bu nedenle Kadir Topbaş'ın görevinin gereklerine aykırı davrandığı" belirtildi. İddianamede, şikayet konusu 50 adet metrobüsün alımında rekabetin sağlanmamış olduğunun açık olması ve soruşturma belgelerine göre, İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın olayda sorumluluğunun bulunduğu anlatıldı. Aralarında İETT görevlilerinin de bulunduğu diğer 19 sanık hakkında da "görevi kötüye kullanma" suçundan 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

SK (MK)