ESKİŞEHİRLİ lületaşı ustası Mehmet Başsav, eşi Günseli Başsav'ın da katkılarıyla Kurtuluş Savaşına katılan aralarında Erzurumlu Kara Fatma, Nebahat Onbaşı, Gazi Ayşe Çavuş'un da bulunduğu kadın kahramanların lületaşından büstlerini yaptı. Kadın Kahramanları Lületaşı Müzesi'nde sergilediğini belirten Başsav, "Kadınlar gününde şehrin kadınlarını, ücretsiz gezilen müzemize bekliyoruz" dedi.
Lületaşı ustası Mehmet Başsav, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin Odunpazarı semtindeki Turistik El Sanatları Merkezi kompleksi içerisinde yer alan Lületaşı Müzesi'nde çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Genelkurmay Başkanlığı'nın kayıtlarında bulduğunu fotoğraflardan Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları 'Erzurumlu Kara Fatma', 'Gazi Ayşe Çavuş', 'Şerife Bacı', 'Nezahat Onbaşı', 'Halime Çavuş', 'Tarsuslu Kara Fatma', 'Tayyar Rahmiye', 'Senem Ayşe', 'Çete Emir Ayşe', 'Gazi Ayşe Altıntaş' ve 'Gördesli Mahbule Hanım'ın büstlerini yaptığını söyleyen Başsav şöyle konuştu:
"Yaklaşık 15 yıldan bu yana Kurtuluş Savaşı'na katılan kadın kahramanları araştırdım. Bu kahramanlardan bazılarının fotoğrafları Genelkurmay Başkanlığı kayıtlarında buldum. İnternetten de yararlanarak temin ettiğim kadın kahramanların fotoğraflarına bakıp bunların lületaşından büstlerini yaptım. Kadın kahramanların arasında Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ı, Halide Edip Adıvar'ı, Nene Hatun'u ve Selçuklular dönemindeki Malhatun'un büstlerini de kadın kahramanlar arasına koyduk. Bu kahramanların arasında öyleleri var ki mesela Şerife Bacı. Soğukta orduya mermileri götürürken taşıdığı mermiler ıslanmasın diye kazağını çıkarmış mermilerin üzerine örtmüş. Bunların hepsinin hayat hikayeleri ayrı ayrı. Mesela Nezahat Onbaşı var. Babası komutanmış. Annesi ölünce babasının yanında yetişiyor. Zaman içerisinde o da harplere katılıyor. Gazi Ayşe Çavuş var. Kocası öldükten sonra onun elbiselerini giyip Yunanlılarla harp ediyor. Kendisine Atatürk binbaşı rütbesi veriyor."
KADINLAR GÜNÜNDE SERGİLENECEK
Kadın kahramanların minyatür büstlerini 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Lületaşı Müzesi'nde sergileyeceklerini belirten Mehmet Başsav, "Kadınlar gününde şehrin kadınlarını ücretsiz gezilen müzemize bekliyoruz. Gelsinler burada kadın kahramanlarımızın lületaşından yapılan minyatür heykellerini görsünler. Onların mücadelelerini ve hayat hikayelerini bizlerden dinlesinler" dedi.
YARIM ASIRLIK LÜLETAŞI USTASI
Eskişehir'de 52 yıldan bu yana lületaşı işlemeciliği yaptığını anlatan Mehmet Başsav, müzede Cumhurbaşkanlarından Osmanlı padişahlarına, Türkiye'deki siyasi liderlerden ABD başkanlarına kadar çok sayıda kişinin büstlerinin yer aldığını söyledi. Başsav şunları kaydetti:
"52 yıllık meslek hayatımda senelerce Avrupalıların, Amerikalıların kültürleriyle çalışmalar yaptım. 1992 senesinden bu yana ise kendi kültürümüzle ilgili portre çalışmaları yapmaya başladım. Çalışmalarımı daha önce evimde sürdürüyordum. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen bu çalışmalarımı fark etti ve bana Odunpazarı semtindeki Turistik El Sanatları Merkezi kompleksinde bir yer verdi. Büyükerşen'in katkılarıyla burayı bir lületaşı müzesine ve lületaşı sergi salonuna dönüştürdük."

EK(EK/FOTOĞRAFLI)