Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - BALIKESİR'in Ayvalık ve Burhaniye İlçesi açıklarında, para karşılığı, yasa dışı yollarla Yunan adalarına tekneyle geçirmek istedikleri Suriye uyruklu biri çocuk 6 kişinin ölümüne, 8 kişinin de boğulma tehlikesi atlatmasına neden olduklarını öne sürülen 5'i tutuklu biri aranan 7 sanığın yargılanmasına Burhaniye 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak', 'hayati tehlikeye yol açacak şekilde göçmen kaçakçılığına teşebbüs' ve 'suçu bildirmeme' suçlarından, 1.5 ile 27'şer yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanan ve birbirlerini suçlayan sanıklardan C.K. ilk duruşmada tahliye edildi.
Olay geçen yıl kasım ayında, Ege Denizi'nde, Ayvalık ve Burhaniye ilçeleri ile Yunanistan'ın Midilli Adası arasındaki bölgede meydana geldi. Yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Midilli Adası'na gitmeye çalışan Suriye uyruklu kaçakları taşıyan tekne, Burhaniye'nin Pelitköy beldesinin yaklaşık 5 kilometre açığında, su alarak battı. Suriye uyruklu 1.5 yaşındaki Mirvan Muhammed, Jamal Asyad, Hasan Muhammed, Yusuf Hasso, Ghait Nasan Agha ve Kerem Babuş boğuldu. Boğulma tehlikesi geçiren Zara Hasibrahim, Nour Agha, Adil Ubeyd, Abdullatif Şerif, Ruksan Muhammed, Moayyed Najjar, Ousama Mohammed ve Abidin Mohammed güvenlik güçlerinin müdahalesi ile kurtarılıp hastaneye kaldırıldı. Jandarma, mültecileri para karşılığı yurt dışına kaçırmak isteyen F.Ö., B.A.Y., N.S., S.B., C.K., ile G.Ç.'yi yakaladı. G.Ç., dışında tüm sanıklar tutuklanırken, bugüne kadar yakalanamayan H.A. hakkında yakalama kararı çıkartıldı.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER
Burhaniye 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, haklarında 1.5 yıl ile 27'şer yıl hapis cezası istenen tutuklu sanıklar, F.Ö., B.A.Y., N.S., S.B., C.K. ile avukatları Tuğrul Gündüz, Serdar Çolak, Çağrı Akdoğan, Alpaslan Öztekin, Erdal Karagöz ve Basri Turan katıldı. Sanıklar suçlamaları kabul etmedi. 
Cumhuriyet savcısı, sanıklardan C.K.'nın tahliyesi, diğer sanıkların tutukluluk halinin devamı yönünde mütalaa verdi. Mahkeme heyeti, sanıklardan H.A. hakkında çıkartılan yakalama kararının devamına, C.K.'nın tahliyesine, diğer dört sanığın tutukluluğunun sürmesine karar verip, duruşmayı ertedi.

BK(AÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)