ZONGULDAK’ta, dün sabaha karşı ruhsatsız kömür ocağında meydana gelen metangazı zehirlenmesi sonucu 3 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından gözaltına alınan Nizam G., tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aynı zamanda ocak sahibi İsmail K.'nın şoförlüğünü de yapan Nizam G.'nin polise verdiği ifadesinde, "İsmail K., cezaevinden sık sık ocağın tekrar açılmasını istiyordu. Cezaevinden telefon ederek işçilere ulaşmış. İşçileri günlük 60 lira karşılığında ocağa girmelerine ikna etmiş" dediği öğrenildi.
Merkez ilçeye bağlı Rat Mahallesi Güntepe Sokak’ta, 15 gün önce mühürlenerek kapatılan ruhsatsız kömür ocağında üretim yaptıkları sırada metangazı zehirlenmesi sonucu maden işçileri 53 yaşındaki Yaşar Özerdoğan, 24 yaşındaki İsmail Altun ve 54 yaşındaki Mustafa Özalpuğan'ın hayatını kaybetmesinin ardından polis geniş çaplı soruşturma başlattı.
Ruhsatsız kömür ocağın sahibinin geçen 17 Nisan’da ‘Kamu malına zarar vermek’ suçundan 2 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılarak cezaevine konulan İsmail K., olduğu tespit edildi. İsmail K.'nın kaçak maden ocağının tekrar faaliyete geçirilmesi için yanında şoför olarak çalışan Nizam G.'ye talimat verdiği anlaşıldı. İsmail K., aynı zamanda cezaevinden işçilerden Mustafa Özalpuğan’ı arayarak alacağı olan bin 500 lirayı ocakta çalışmaları şartıyla geri alabileceklerini söylediği belirlendi.
Günlük 60 lira yevmiye ile işçilerle anlaşan İsmail K.'nın tekrar Nizam G.’ye ulaşarak mühürlü olan ocakta çalışmalara başlaması konusunda haber yolladığı ifade edildi. Bunun üzerine Nizam G., ocağın açılması için malzemeleri temin etmeye başlarken, İsmail K.’nın oğlu Evren K. da işçileri otomobiliyle Bartın’daki köylerinden alarak Zonguldak’a getirdi. Nizam G. ve Evren K. işçileri, kalmaları için maden ocağının yakınındaki barakaya yerleştirdi.
OCAĞIN SORUMLULUĞUNU ŞOFÖRÜNE BIRAKMIŞ
İstanbul'da bir bankada müdür olarak görev yaptığı öğrenilen Evren K., kentten ayrılırken ocağın sorumluluğu Nizam G.’de kaldı. İşçiler, olaydan 4 gün önce ocağı tekrar faaliyete geçirmek için çalışmalara başladı. İşçiler, yakalanmamak için akşamları çalışmaya başladı. Olay günü ise akşam 20.30’da çalışmaya başlayan işçileri sabaha karşı kontrole gelen Nizam G., dışarıda kimseyi göremeyince ocak girişinden içeri seslendi. Karşılık alamayan Nizam G., ocağa girdikten 20 metre sonra ileride işçileri yerde hareketsiz yatarken gördü. Gaz kokusu hisseden Nizam G. hızla dışarı çıkarak, çevredeki özel kömür şirketi sahiplerinden yardım istedi. Şirket sahiplerinin 155'i aramasıyla ortaya çıkan olay sonrası maden işçilerinin cenezaleri TTK’ya ait tahlisiye ekipleri tarafından ocaktan çıkarılarak Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Nizam G., polis tarafından gözaltına alınırken, ocak sahibinin oğlu Evren K.’yı yakalamak için başlatılan çalışma devam ediyor.
"GAZ KOKUSUNU ALINCA KAÇTIM"
Nizam G.’nın polise verdiği ifadesinde, İsmail K.’nın talimatıyla işçileri ocağa girmeye ikna ettiklerini söyledi. Nizam G., şöyle devam etti; “İsmail K., cezaevinden sık sık ocağın tekrar açılmasını iştiyordu. Bana işçilere ulaşmamı söyledi. Ben işçilerle görüştüm ve günlük 60 lira karşılığında ocağa girmeleri konusunda ikna ettim. İsmail K.’nın oğlu Evren K., onları köylerinden alarak ocak yakınında tuttuğumuz barakaya bıraktı. Ocağı faaliyete geçirmek için çalışmalara başladılar. 4 gün sonra da bu olay oldu. Ben onları kontrol etmek için ocağa gittiğimde kimseyi göremedim. Seslendim ama karşılık alamadım. Ocağa girdikten 20 metre sonra işçileri yerde yatarken gördüm. Gaz kokusunu alınca kaçarak dışarı çıktım."
Adliyeye sevk edilen Nizam G., Cumhuriyet Savcısı’na verdiği ifadenin ardından ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak’ suçundan nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. GG(DS/AAA)(FOTOĞRAFLI)