ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı 4’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından sorumluluk bölgesinde kalan Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla’daki kaçak avlanan 612 avcıya, geçen yıl toplam 568 bin 773 lira para cezası kesildi.
Yaban hayatının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından 2013 yılında toplam 5 bin 548 avcının denetlendiği belirtildi. Denetimlerde kaçak ve usulsüz avlanmada kullanıldığı belirlenen toplam 238 amfi, akü, far, cip, traktör, hoparlör, ses cihazı ve av tüfeğine el konuldu. Yasalara aykırı şekilde avlanmış 28 türden 123 hayvana el konulurken, yaban hayatına ve ekosisteme verilen zarardan dolayı toplam 139 bin 980 lira ceza uygulandı. Kaçak av yapanlarla ilgili sosyal medya da takip edildi. Yasadışı avlanma ile ilgili sosyal medyada paylaşım yapan 12 kişiye toplam 9 bin 662 liralık para cezası kesildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, geçen yıl kaçak avlanan 612 kişiye kesilen cezaların, 139 bin 980 lirası tazminat, toplam 568 bin 773 lira olduğunu söyledi. Bilinçli avcılık ve yaban hayatı hakkında başta öğrenciler olmak üzere avcılar, yaban hayatı konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kolluk kuvvetleri başta olmak üzere halkın tüm kesimlerinin bilgilendirilmesi amacıyla eğitim çalışmaları yaptıklarını belirten Bayrak şunları söyledi:
“Bu amaçla geçen yıl 62 eğitim verildi. Bu eğitimlere katılan 2 bin 75 kişi avcılık eğitim sertifikası almaya hak kazandı. Bölge müdürlüğümüz, bu av koruma ve eğitim faaliyetlerinin yanında doğaya yaban hayvanı bırakılması, yaralı yaban hayvanlarının tedavi edilerek tekrar doğaya kazandırılması, zor kış şartlarında beslenebilmeleri için yaşam alanlarına yem bırakılarak onlara destek olunması, yaban hayatına yönelik envanter çalışmalarını da yoğun bir şekilde sürdürmekte. Zor kış şartlarında yiyecek bulmanın zorlaştığı dönemlerde 7 bin kilogram yem yaban hayvanı yaşam alanlarına bırakılması sağlandı.
8 BİN 650 KEKLİK DOĞAYA BIRAKILDI
Doğada sayısı azalan keklik popülasyonunu artırmak amacıyla Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün üretim istasyonlarında üretilmiş 8 bin 650 kınalı keklik yaşam ortamlarına bırakıldı. Başta kartal, şahin, doğan, kerkenez, balaban, tepeli pelikan, flamingo, ördek ve kaz türleri, leylek, balıkçıl, ebabil, yalıçapkını, kır kırlangıcı baykuş, caretta caretta deniz kaplumbağaları, yaban keçisi, tavşan, porsuk ve tilki başta olmak üzere 58 türden 177 doğada yaralanmış, güçten düşmüş ve annesiz yaban hayvanı da tedavi ve rehabilitasyon işlemlerinin ardından yeniden doğaya kazandırıldı.”