İZMİR Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 2012 yılında yaptığı 2 ayrı operasyonla ortaya çıkarılan 'sınav çetesi' ile ilgili 5'i tutuklu 60 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Tutuklu sanıklardan İbrahim Halil Demir, Ercan Tizar ve Ali Ender Elyakut tahliye edilirken, Mehmet Kenan Öztürk ve Mehmet Ali Bülbül'ün tutukluluğunun devamına karar verildi.
ÖSS ve KPSS’de, başkasının yerine sınava girerek iki kez 'joker'lik yaptıktan sonra pişman olan ve davanın gizli tanığı Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisinin ihbarıyla İzmir Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, 2012 yılı Temmuz ve Kasım aylarında PKK/KCK bağlantılı sınav çetesine yönelik operasyon gerçekleştirildi. 7 Temmuz 2012 günü, KPSS sırasında İzmir, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Gaziantep, Mardin, İstanbul ve Ankara’da 34 kişi, Kasım 2012’de düzenlenen ikinci dalgada ise 9’u kamu görevlisi 19 kişi gözaltına alındı. Gözaltılar daha sonra da sürerken, sanıkların 22’si tutuklandı. 'Joker' denilen başarılı öğrencileri para karşılığında başkalarının yerine ÖSS, YGS, LYS, ALES, ÜDS, KPSS, KPDS, DGS ve STS gibi sınavlara sahte kimlik düzenleyerek sokan PKK/KCK bağlantılı suç örgütüyle ilgili hazırlanan iddianame tamamlanarak, İzmir 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
Cumhuriyet Savcısı Ender Karadeniz tarafından hazırlanan 360 sayfalık iddianamede, Mehmet Kenan Öztürk liderliğindeki örgütün, 1999 yılından bu yana ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlara girecek adayların yerine, sınavın türüne göre 20- 30 bin lira arasında değişen paralar karşılığında, sahte kimliklerle 'joker' adı verilen kişileri soktuğu belirtildi. Savcı Karadeniz iddianamede, sınav çetesinin lideri Mehmet Kenan Öztürk hakkında 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmak', 'Resmi belgede sahtecilik', 'Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı’nın teşkilat ve görevleri hakkındaki kanuna muhalefet' suçlarından koplam 396.5 yıl hapis cezası istedi. Karadeniz, diğer sanıklar için de 5- 12.5 yıl arasında değişen hapis cezaları istedi. Davaya başlanmasıyla, sanıklardan 17’si yargılama sırasında tahliye edildi.
TMK 10. Maddesi ile görevli İzmir 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dördüncü duruşmasına tutuklu yargılanan İbrahim Halil Demir, Ercan Tizar, Ali Ender Elyakut, Mehmet Kenan Öztürk ve Mehmet Ali Bülbül'ün ve avukatları katıldı. Avukatlar, müvekkilerinin uzun süredin tutuklu olduğunu belirtip, tahliyelerini talep etti. Sanıklar da tahliye edilmelerini istedi.
Mahkeme başkanı Atilla Rahman, talepleri değerlendirmek ve ara karar için duruşmaya kısa süre ara verdi. Mahkeme heyeti ara kararında, bugüne kadar yakalanamayan 2 sanık hakkındaki yakalama kararının devamına, tutuklu sanıklardan İbrahim Halil Demir, Ercan Tizar ve Ali Ender Elyakut tahliye edilirken, Mehmet Kenan Öztürk ve Mehmet Ali Bülbül’ün kaçma şüphesi ve kanıtların henüz toplanmamış olmasından tutukluluk hallerinin devamını karar verip, duruşmayı erteledi. Böylece davada 2 tutuklu sanık kalmış oldu.