NEVŞEHİR’in Göreme Beldesi'nde geçen 9 Eylül'de bisikletle Zemi Vadisi'nde gezintiye çıkan Japon turistlerden 22 yaşındaki Mai Kurihara’yı öldürdüğü aynı yaştaki Hoshie Temakatsu’yu yaraladığı suçlamasıyla tutuklanan 23 yaşındaki Fatih Uyar'ın yargılanmasına başlandı. Daha önce tehdit altında verdiğini ileri sürdüğü ifadeleri kabul etmeyen ve suçlamayı reddeden Fatih Uyar, "Japon turistlere cinsel saldırıda bulunan, öldüren ve yaralayan, soyadını bilmediğim Mustafa Mehmet isimli Avanos'ta oturan arkadaşım" dedi.
Nevşehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlanan Fatih Uyar, Nevşehir tutuklandığı 12 Eylül günü savcılıkta verdiği ifadesini kabul etmedi ve cinayet suçlamasını reddetti. Cinayeti işleyenin, Avanos İlçesi'nde oturan ve otomobil yarışmaları yapan, soyadını bilmediği Mustafa Mehmet adındaki arkadaşı olduğunu ileri süren Fatih Uyar, "Kendisini çok yakından tanımıyorum. Birkaç kez Avanos’taki caminin altındaki kafeteryada konuşmuşluğumuz var" dedi. Uyar, şunları söyledi:
"Olay günü Zemi Vadisi’nde arkadaşım Mustafa Mehmet ile birlikte kullandığım otomobil ile gittik. Benim gitme amacım orada bulunan peribacalarının fotoğraflarını çekmekti. Yolda turist kızlar da bisikletle bizim gideceğimiz yönü doğru ilerliyorlardı. Turistlerden birine vurdum, yere düştü. Arabadan indim, nasıl olduğuna baktım. Arkadaşım da onlarla bir şeyler konuştu. Onların dillerinden ben anlamıyordum. Sonra onlar vadide ilerledi. Biz döndük. Vadi girişinde bir yerde oturduk. Sonrasında arkadaşım birkaç dakikalığına aracımı istedi. Ne yapacağını sorduğumda da turistlerle bir şeyler konuşacağını söyledi. Birkaç dakika istemesine karşın yarım saat sürede gelmeyince ben yaya olarak vadiye doğru yürümeye başladım. Olay yerine ulaştığımda arkadaşımın aracı geriye döndürmeye çalıştığını gördüm. Üzerindeki elbiseleri kanlı idi. Elinde bıçak kanlıydı ve titriyordu. Onu hafifçe silkeledim. Ve aracı kullanarak Avanos'a doğru yola çıktık. Araçta ne olduğunu sordum, o da olayı bana anlattı. Ama ismini kimseye söylememem gerektiğini belirterek, beni tehdit etti."
Turistlerden gasp edilen çantayı korktuğu için yaktığını, fotoğraf makinesi ve parayı da arkadaşına ait olduğunu düşünerek eve getirdiğini ileri süren Fatih Uyar, Mahkeme Heyeti Başkanı Sinan Akdoğan’ın mağdurun kendisini teşhis ettiğini hatırlatması üzerine, "Yaralı turisti arkadaşım Mustafa Mehmet ile birlikte gördük. O da bizi gördü, bu yüzden beni teşhis etmiş olabilir" yanıtını verdi.
Önceki ifadelerini polislerin yönlendirmesi ile verdiğini iddia eden Fakih Uyar, "Polisler beni yakaladıklarında, arabada turistlere tecavüz ettiğimi ve çukurda bıçakladığımı söyledikleri için böyle ifade vermemi istedikleri için bu şekilde bir beyanım oldu. Önce emniyette, daha sonra da savcının yanında da bu şekilde ifade vermem gerektiğini söyledikleri için ifade verdim. Polisler beni aldıklarında olayı bu şekilde anlatmamı söylediler. Polisler 'Zaten sperm örneği kalır, eğer sen yapmadıysan açığa çıkar' dediler" dedi.
Mahkeme başkanının, dana önce ifadeleri alınırken neden cinayeti işlediğini ileri sürdüğü kişinin adını vermediğini sorması üzerine Uyar, "Polisler beni yakaladıklarında omuzlarıma vurdular, ben de bu nedenle suçlamaları kabul ettim. O gün Avanos’a giderken arkadaşım beni tehdit etmişti. Bana 'Nasıl olsa seni bulamazlar, benim ismimi söyleme' demişti. Polis beni bulduktan sonra 'Ben yapmadım' dedikçe polis tekrar sordu, ben de Mustafa Mehmet’in ismini söylemedim" dedi.
Sanık avukatı Ayhan Şahin de Uyar'ın söylediklerine katıldığını, sağlıklı teşhis yapılmadığını söyledi. DNA eşleşmesinin de sağlıklı olmadığını ileri süren avukat Şahin, Mustafa Mehmet isimli kişinin ifadesinin alınmasını, Uyar'ın da tahliye edilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, tahliye istemini reddettiği sanığın cinayeti işlemekle suçladığı Mustafa Mehmet adındaki bir işinin bulunup bulunmadığının da araştırılması ve varsa zorla mahkemeye getirilmesine, davaya katılma konusunda değerlendirme yapılacağını bildiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na duruşma günün bildirilmesine karar verdi ve duruşmayı 3 Aralık'a erteledi.