Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR Karşıyaka İlçesi'nde TCG Değirmendere römorkörünün, bakım için getirildiği Alaybey Askeri Tersanesi'nde, suya indirilmesi sırasında 8'i asker 10 kişinin öldüğü, 17 kişinin yaralandığı kazayla ilgili, 'ihmali bulunduğu' iddiasıyla tutuklanan sivil mühendis Ö.U.'nun 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yarın başlanacak.
Olay geçen yıl 23 Aralık'ta Karşıyaka ilçesi Alaybey semtinde bulunan Deniz Kuvvetleri'na ait İzmir Tersanesi'ne bakım ve onarım için getirilen TCG Değirmendere römorköründe meydana geldi. Onarım işleminin tamamlanmasının ardından, bulunduğu bakım havuzundan denize indirildiği sırada yan yatan römorkör içinde 2'si işçi 8'i asker 10 kişi ölmüş, 17 kişi de yaralanmıştı.
Olayda ihmali bulunduğu iddiasıyla tutuklanan gemi inşa mühendisi ve havuzlama sorumlusu Ö.U. TCK 85/2 maddesi kapsamında 'Taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek' suçundan 3 ile 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle hakim önüne çıkacak. Davada ölen işçi Ercan Biçer ve Cafer Kırbaş'ın yakınları şikayetçi olarak davaya katılacak.
ASKERİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Öte yandan, kazayla ilgili askeri savcılığın soruşturmanın ise sürdüğü, bu soruşturma sonucuna göre olayda kusuru olduğu öne sürülen askeri personel hakkında ayrıca dava açılabileceği öğrenilirken, bu soruşturmayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu askeri savcılığa sunuldu. Raporda, "gemiyi terk emri vermeyen ikinci komutanın tasarrufunun doğru olduğu, 12 personelin suya atlamak yerine telaşla iç mahallere doğru kaçmasının 'eğitim ve durum muhakemesi eksikliğinden' kaynaklandığı, şehit olan personelden 6'sının, gemi dahilindeki seyyar malzemelerin deniz bağına vurulmaması nedeniyle hayatını kaybettiği, bu kapsamda ilgili yönergeler uyarınca Gemi Bölüm Amirlerinin kusur ve ihmalleri bulunduğu" belirtildi.
Geminin havuza inişi sırasında güvertede dengeyi sağlamak için konulan ağırlıkların sabitlenmemesinin, geminin alabora olmasında etkili olduğu ifade edilen raporda, “Bu sırada koridora giren 5 kişi koridorda bulunan buzdolabının devrilerek, koridoru tıkaması sebebiyle şehit olmuştur. Benzer şekilde revirdeki yatak, vb. malzemenin uygun şekilde sabitlenmemesi nedeniyle bu malzemelerin kapıya yığılarak açılmasını engellemesi sonucunda bir er kapıya sıkışarak şehit olmuştur" denildi.
Yaşamını yitiren işçi Ercan Biçer'in ailesi Milli Savunma Bakanlığı hakkında 462 bin TL, Cafer Kırbaş'ın yakınları 709 bin 500 TL maddi tazminat talebiyle dava açmıştı.

BK(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)