İZMİR Adnan Menderes Havalimanı’nda yapılan operasyonda, Brezilyalı turist V.D.O.’nun valizinde piyasa değeri 1.5 milyon lira olan, 7 kilo kokain ele geçirildi. Gözaltına alınan V.D.O. hakkında yasal işlemlere başlandı.
İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’ne bağlı Adnan Menderes Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ile Adnan Menderes Gümrük Müdürlüğü ekipleri, Abu Dabi üzerinden İzmir’e gelecek olan Brezilyalı bir yolcudan şüphelendi. Brezilya’nın Sao Paulo kentinden yola çıkan yolcunun İstanbul’a İzmir üzerinden gidecek olması da şüpheleri arttırdı. Güney Amerika’dan gelen yolcular aracılığıyla uyuşturucu getirilmesi riski ve bu kişinin farklı bir güzergah izlemesi nedeniyle takip başlatıldı. Uçağın Adnan Menderes Havalimanı’na inmesinin ardından yolcunun valizleri, bagaj ayırma yerinde belirlenerek izlemeye alındı. Yolcu salonunda, belirlenen iki valizi alan yolcu, takibe alındı. Yolcu salonunu terk etmeden önce valizleri x-ray kontrolüne tabi tutuldu. Valiz tabanında aşırı yoğunluk olduğu belirlendi.
Adnan Menderes Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekipleri, Brezilyalı V.D.O.’yu ve valizlerini diğer yolculardan ayrı bir bölüme alarak, arama yaptı. Valizlerin içinden kıyafet dışında başka bir eşya çıkmadı. Valiz tabanı söküldüğünde, preslenmiş şekilde beyaz toz bir maddenin paketlenip, bantlanarak buraya gizlendiği görüldü. Uyuşturucu test kitiyle yapılan testte, maddenin kokain olduğu belirlendi. Uyuşturucunun miktarının da 7 kilo olduğu anlaşıldı. Valizinde, piyasa değeri 1.5 milyon TL olan 7 kilo kokain ele geçirilen V.D.O. gözaltına alınarak, hakkında yasal işlemlere başlandı. Valizden çıkan kokainin İzmir’de son yıllarda tek seferde ele geçirilen en yüksek miktar olduğu belirtildi.
İzmir Gümrük Muhafaza ve Kaçak İstihbarat Ekipleri, Türkiye’de gümrüklü sahalarda, 2011 yılında 82 kilo, 2012 yılında 172 kilo, 2013 yılı içerisinde ise 43 kilo kokain ele geçirdiğini bildirdi.