Tufan HAMARAT / İZMİR, () - EMNİYET Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan, uyuşturucu kullananan sürücüleri tespit eden cihazla İzmir'de deneme amaçlı yapılan kontrollerde, esrar kulanıp yolcu taşıyan iki dolmuş şoförü tespit edildi. Yolcuların hayatını tehlikeye atan iki dolmuş şoförüne, 3 bin 741'er TL ceza kesilip ehliyetlerine de 5 yıl süreyle el konuldu. Ayrıca 'uyuşturucu madde kullanmak'  suçundan haklarında yasal işlem başlatıldı.
İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, geçen 24 Ocak’ta, Basmane Meydanı’nda, daha önce Ankara ve İstanbul’da kullanılmaya başlanan uyuşturucu test cihazının tanıtımını yaptı. Tanıtımda bir taksiyi durduran polis, şoförden tükürük örneği aldı. Örnek, AYEM Güvenlik firmasına bağlı yetkililer tarafından test cihazına konuldu. Test sonucunda, sürücünün herhangi bir uyuşturucu madde kullanmadığı saptandı.
RAPOR HAZIRLANDI
Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilen, ana temel 9 uyuşturucu olmak üzere türevleriyle birlikte 27’den fazla uyuşturucuyu, insan ağzıyla temasta bulunmaksızın hızlı ve kolay bir şekilde tespit eden cihaz, deneme amacıyla kısa bir süre kentteki trafik kontrollerinde kullanıldı. Cihazın denenmesiyle ilgili hazırlanan rapor daha sonra Ankara’ya gönderildi.
ESRAR KULLANAN 2 DOLMUŞ ŞOFÖRÜ
İzmir’deki kontrollerin ağırlıklı olarak ticari araç kullanan şoförler üzerinde yapıldığı belirtildi. Trafik kontrolü sırasında, iki dolmuş şoföründen alınan örnekler incelendiğinde, esrar kullandıkları ortaya çıktı. Bir emniyet yetkilisi, esrar kullanıp yolcu taşıyan ve birçok insanın hayatını tehlikeye atan iki şoföre 3 bin 741'er TL ceza kesilip, ehliyetlerine de 5 yıl süreyle el konulduğunu, ayrıca uyuşturucu madde kullanımı suçundan da haklarında yasal işlem başlatıldığını kaydetti. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gerekli alımların yapılmasının ardından İzmir’e çok sayıda cihazın gönderileceği ve kontrollerin de artacağı belirtildi.
TH(İÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)