Bahri KARATAŞ, İZMİR() - İZMİR Barosu, Alsancak Talatpaşa Bulvarı'nda 13 Mayıs günü Soma maden faciası nedeniyle yapılan gösteri sırasında güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan 13 yaşındaki A.K. ile ilgili İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
İzmir Baro Başkanı Ercan Demir tarafından yapılan yazılı açıklada, A.K. ile ilgili basında yer alan haber ve görseller konusunda İzmir Valiliği tarafından basın açıklaması yapıldığı hatırlatılarak şöyle denildi:
"Yapılan açıklamanın ekinde A.K. ile ilgili fotoğraf ve video kayıtları, çocuğun kimliği açıkça tespit edilecek şekilde gizlenmeden basın ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu paylaşım daha sonra İzmir Valiliği'nin web sitesinden kaldırılmıştır. Ayrıca yapılan açıklamanın içeriğinde, çocukla ilgili paylaşılan bilgiler ve söylemler nedeniyle masumiyet karinesi, soruşturmanın gizliliği, çocuğun korunmasına ilişkin düzenlemeler ihlal edilmiştir. İzmir Valiliği tarafından yapılan bu açıklama ve eklerindeki görseller, çocuğun yakalanması ve sonrasında yaşanan hak ihlalleri nedeniyle İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, küçük A.K.'yi şiddet kullanarak gözaltına alan ve diğer işlemleri uygulayan kolluk kuvvetleri hakkında 1136 sayılı Avukatlık Kanunu 76 ve 95. maddelerinde Barolara verilen görevler gereği, İzmir Barosu Başkanlığı'nca 'görevi kötüye kullanma' suçunu işlediklerinden suç duyurusunda bulunulmuştur."  
BK İÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)