İZMİR’de, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyon, Tayland’a kadar uzanan şebekenin kullandığı akıl almaz vurgun yöntemini de ortaya çıkardı. İlk kez denenen yöntemle, pos cihazlarının içerisine yerleştirilen kopyalama cihazlarıyla bilgileri elde eden şebeke, daha sonra Tayland’a gidip buradaki bankalardan yüzlerce kişilerin hesaplarından binlerce TL’lik para çekerek haksız kazanç elde etti.
Alman ve Rus turistler, İnterpol üzerinden Türkiye’ye yaptığı başvurularda, hesaplarındaki paraların haberleri olmadan çekildiği şikayetinde bulundu. Banka hesaplarındaki paraların da Tayland’dan çekildikten sonra İzmir’e havale edildiğinin tespit edilmesiyle, İzmir Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Ekiplerin araştırmalarında, şebeke elemanlarının kimlikleri belirlendikten sonra, teknik ve fiziki takip başlatıldı. Lideri B.Ö. cezaevinde bulunan şebekenin elemanlarına yönelik İzmir, İstanbul, Antalya ve Niğde illerinde eş zamanlı yapılan baskınlarda, biri kadın, 17 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerle birlikte sahtecilikte kullandıkları pos cihazlarınının yanı sıra kartlar da ele geçirildi.
YÖNTEMLERİ ORTAYA ÇIKTI
Gözaltına alınanların verdiği ve polisin araştırmalarından elde ettiği bilgiler sonunda, şebekenin sahtecilikte kullandığı yeni yöntemleri de deşifre edildi. Şüphelilerin ilk olarak, İzmir’de bankalara ait pos cihazlarının içerisine orijinallerinde olmayan bir program yükleyip kopyalama cihazı yerleştirdikleri saptandı. Şüphelilerin daha sonra, bu pos cihazlarını Antalya’daki iki ayrı 5 yıldızlı otel ile çeşitli işyerlerindeki bağlantıları vasıtasıyla kullandıkları tespit edildi. Bu cihazlarla işlem yapanlardan özellikle turistlerin tüm hesap bilgilerinin tek tek kapyalandığı belirlendi.
Planın son aşamasında ise, şebeke elamanlarıı G.G. ile eşi M.G.’nin, bu bilgilerin yüklendiği flaş bellekleri turustik gezi bahanesiyle Tayland’a götürüp, buradaki elemanlar aracılığıyla banka kartlarına aktarıp, hesaplardan ATM aracılığıyla para çektikleri, bunları da İzmir’deki liderlerin hesaplarına aktardıkları ortaya çıktı. Polisin, şebekenin 2 bin 503 kişinin hesap bilgilerini bu yöntemle ele geçirdiği ve ilk olarak da 1 milyon TL’lik haksız kazanç elde ettikleri anlaşıldı.
ADLİYEYE SEVKEDİLDİLER
Gözaltındaki 17 kişi, Emniyet'teki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Şebekeyle bağlantılı oldukları belirlenen 7 kişinin de yapılan yazışmaların ardından, Tayland’da yakalanıp tutuklandıkları bildirildi.