HATAY'ın İskenderun İlçesi'nde marangoz İsmail Kaya'nın, İtalya'nın Cremona şehrindeki uluslararası keman yapımı yarışmasına kargo ile gönderdiği keman, zamanında ulaşmayınca diskalifiye oldu. 'Derece yapacağımı umduğum yarışmada diskalifiye edildim' diyen Kaya, yerine ulaşmayan kemanın kargo şirketi tarafından kendisine kırılmış halde teslim edildiğini söyledi.
Geçen yıl aynı yarışmada yaptığı kemanla 9'uncu, Milano Senfoni Orkestrası'nın ses sınavında ise 3'üncü olarak yarışma tarihinde dereceye giren ilk Türk olan İsmail Kaya, bu yıl 8'incisi yapılan yarışmaya katılmak için yeni bir keman yaptı. Yaklaşık 2.5 ayda yaptığı kemanı hazırladığı özel kutusuyla İtalya'nın Cremona kentine gönderen Kaya, sonuçların açıklanmasından 2 gün önce İtalya'ya gitti. Yarışmadan iyi bir derece bekleyen Kaya, yarışmanın koordinatörünün "Keman ulaşmadı. Bu nedenle de diskalifiye edildiniz" cevabıyla adeta şoke olduğunu anlattı.
KEMAN, TÜRKİYE'Yİ TEMSİLEN GİTMİŞTİ
Yarışmaya çok iyi hazırlandığını ve kemanın yapımında kullandığı ağacın da özel bir ağaç olduğunu belirten İsmail Kaya şunları söyledi:
"Arka tabanı Balkan akça ağacından seçtim, o da 7 yıllık kurumuş ağaçtı. Birkaç senedir sakladığım bir ağaçtı. Bu yarışma için saklamıştım bu ağacı. Bu kemanın sesi, geçen seneninkinden daha başarılıydı. Hiç olmazsa soundda da dereceye gireceğimi tahmin ediyordum. Çünkü birkaç gün burada denedim bu enstrümanı denedikten sonra gönderdim. Önce sesin oturması lazım, ayarı için birkaç gün beklettim. Bu kemanın maddi değerinden çok manevi değeri çok önemli benim için. Sadece beni değil Türkiye'yi de ilgilendiren bir konu bu. Türkiye'yi temsilen gitmiş bir enstrüman."
"BAŞARI BEKLERKEN DİSKALİFİYE OLDUM"
Yarışmaya dünyanın birçok ülkesinden keman ustasının katıldığını ve hepsinin yaptığı gibi kendisinin de kemanı kargoyla gönderdiğini belirten İsmail Kaya şöyle devam etti:
"Kemanı kargoyla gönderdikten sonra sonuçlar açıklanmadan önce İtalya'ya gittim. Keman benim için çok değerliydi onun için 'Dereceye giremesem de kemanımı alır gelirim' diyordum fakat koordinatör 'Keman ulaşmadı. Bu nedenle de diskalifiye edildiniz' deyince şoke oldum. Kargo firması gönderiyi yarışmanın yapıldığı yere ulaştıramadı. 'Derece yapacağımı umduğum yarışmada diskalifiye edildim. Daha sonra Türkiye'ye geri dönüp kargo şirketiyle görüştüm ve 'Kargom nerede' diye sorduğumda bir cevap veremediler. Daha sonra beni arayarak kemanın İtalyan gümrüğüne takıldığını  söylediler. Kemana bir zarar gelmemesi için özel bir ahşap kutu yapmıştım. Hatta yarışma sırasında kutu açılırken 'Keman zarar görmesin' diye kapağını vidalı yaptıştım. O kadar korunaklı olmasına rağmen kemanın sapı kırılmış. Yarışmanın da kemanın da benim için maddi değil ama manevi değeri vardı. Orada rakiplerimi görme fırsatı buldum. Yarışmaya katılabilsem profesyonel keman dalında ilk 12 içerisinde yer alabilirdim. Kaçıncı olacağım konusunda bir fikir yürütemiyorum."
"SENEYE KENDİ ELİMLE GÖTÜRECEĞİM"
Bu olaydan sonra psikolojisinin bozulduğunu ve toparlanmaya çalıştığını belirten İsmail Kaya, kemanı teslim ederken kargo şirketinin 'Kırılabilir' taahhütnamesi imzalattığı için de herhangi bir şey yapamadığını söyledi. Gelecek yıl düzenlenecek yarışma için de şimdiden hazırlıklara başladığını kaydeden Kaya, "Bu defa yapacağım kemanı, yarışma yerine bir hafta on gün öncesinden kendi ellerimle götürüp teslim edeceğim" dedi.

FOTOĞRAFLI