Cem TURSUN / İSTANBUL, () Avrupa Birliği eşleştirme projesi olarak ve Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı koordinasyonu ile yürütülen 'Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi' projesi kapsamında Türkiye'deki üçüncü 'Medya İletişim Bürosu' hizmete girdi. Türkiye'de Adana ve Diyarbakır'ın ardından 3'üncüsü gerçekleşen Medya İletişim Bürosu açılışına İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Başsavcı Vekili ve Basın Sözcüsü Ateş Hasan Sözen, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Akın Çakın, Adalet Komisyonu Başkanı Ayhan Ayan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Almanya Münster Savcılığı Basın Sözcüsü Günter Rüter ile Dortmund Savcısı Barbara Vogelsang katıldı.

"YARGI İLE MEDYA ARASINDA SAĞLIKLI İŞLEYEN BİR İLİŞKİ"
Açılış töreninde konuşan İstanbul Başsavcısı Hadi Salihoğlu,"Yararlanıcı olarak Adalet Bakanlığı vardır. Projenin amacı, yargı ile medya arasında sağlıklı işleyen bir ilişki kurmak ve yargı basın sözcülüğünü kurumsal hale getirmektir" ifadelerini kullandı.

"BASIN SÖZCÜLÜĞÜ İKİ TARAFI KESKİN BIÇAK"
Basın sözcülüğü görevini yapmaktan büyük onur duyduğunu ifade eden Başsavcıvekili ve Basın Sözcüsü Ateş Hasan Sözen, "Ancak, 2011-2014 arasında bu görevi tamamen tatminkar bir şekilde ifa ettiğimi söyleyebilir miyim? Ben kendi açımdan söyleyemem. Bu basın sözcülüğü iki tarafı keskin bıçak. Bir yanda soruşturmanın gizliliğ ilkesi bir yanda bilgi edinme ve haber alma özgürlüğü var. Ben çoğu zaman burada çalışan adliye muhabirlerine yeterli ve tatmin edici bilgi verdiğimi sanmıyorum. Ancak Strateji Geliştirme Başkanlığının bu değerli çalışmalarıyla bizi olumlu yönde etkileyecek. Çok umutluyum bundan sonra adliye muhabiri arkadaşlarımıza yeterli ve tatmin edici bilgiler vereceğimi umut ediyorum" diye konuştu.

"MEDYAYA HIZLI VE HATASIZ BİLGİ AKIŞINI SAĞLAMAYI HEDEFLEMEKTEYİZ"
Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Akın Çakın ise "Bu çalışmanın temeli yargı organları tarafından yürütülen dava ve soruşturmalar hakkında bilgi alma hakkı çerçevesinde medyaya hızlı ve hatasız bilgi akışını sağlamayı hedeflemekteyiz. Medya özgürlüğü, adil yargılanma hakkı ve masumiyet karinesi bu çalışmada üzerinde duracağımız en önemli ilkeker olacaktır" dedi.

"ÖZGÜR GAZETECİLİĞİN SAĞLANMASI İÇİN BU PROJE ÖRNEK OLACAK"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto da "Medya ile yargı arasındaki bağlantıyı sağlayacak bu proje bize umut veriyor. Türkiye'de özgür gazeteciliğin sağlanması için bu proje örnek olacak" diye konuştu. Alman basın sözcüleri de açılışta birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Başsavcı Vekili ve Basın Sözcüsü Ateş Hasan Sözen, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Akın Çakın, Adalet Komisyonu Başkanı Ayhan Ayan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Almanya Münster Savcılığı Basın Sözcüsü Günter Rüter ile Dortmund Savcısı Barbara Vogelsang büronun açılış kurdelesini hepbirlikte kesti.
(BB) (FOTOĞRAFLI)