Serpil KIRKESER / İstanbul, () Mavi Marmara Davası'nda, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında çıkarılan yakalama kararına yapılan itiraz reddedildi. Yakalama kararına yapılan itirazı değerlendiren İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, çıkarılan yakalama kararının usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle itirazı oybirliğiyle reddetti.
Mavi Marmara Davası'na bakan İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi 26 Mayıs'da, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında yakalama kararı çıkarmış, ayrıca sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılmasını da istemişti. Kararın ardından İstanbul Barosu tarafından atanan sanıkların avukatları, 5 Haziran'da İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe sunarak yakalama kararının ve sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebinin kaldırılmasını, mahkemenin ret kararı vermesi halinde de dosyanın bir üst mahkemeye gönderilmesini talep etti. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yapılan itirazı reddetmesi üzerine itiraz dilekçesi bir üst mahkeme olan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İtirazı değerlendiren İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar hakkında çıkarılan yakalama kararının ve sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebinin usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle oybirliğiyle reddetti.

YAKALAMA KARARI 26 MAYIS'DA ÇIKARILMIŞTI
26 Mayıs'da Mavi Marmara Davası'na bakan İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların duruşmaya gelmeyerek kaçak duruma düştüklerini belirterek, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında 'kasten insan öldürmeye azmettirme' suçundan yokluklarında tutuklanmalarına ve tutukluluğun yerine getirilmesi için yakalama kararı çıkarılmasına karar vermişti. Mahkeme ayrıca, sanıkların yakalanmalarının uluslararası düzeyde yapılması için kırmızı bülten çıkarılmasına ve bunun yerine getirilmesi için kırmızı bülten belgelerinin düzenlenmesine hükmetmişti.