ISPARTA Belediyesi'ne yönelik 82 sanıklı dava, bilirkişi heyetinin hazırladığı raporun incelenmesi için ertelendi. Sanık avukatları raporun tape kayıtlarından yola çıkılarak hazırlandığını, bilirkişilerin kendilerini mahkeme heyeti yerine koyan bir rapor hazırladığını öne sürdü. Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu, mahkeme heyetinden bilirkişi heyeti hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
Isparta Belediye Başkanı MHP'li Yusuf Ziya Günaydın'ın da aralarında bulunduğu 82 sanığın, 'örgüt oluşturmak, ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak ve resmi evrakta sahtecilik' gibi suçlamalarla tutuksuz yargılandığı davanın 14'üncü duruşması, bugün yapıldı.
Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan 82 sanıktan 40'ı katıldı, 30 sanık avukatı hazır bulundu. Belediye Başkanı Günaydın duruşmaya gelmedi.
Soruşturma aşamasında alınan ve sanıkların aleyhine olan bilirkişi raporu ile kovuşturma aşamasında alınan ve bu kez sanıkların lehine olan bilirkişi raporu arasında çelişkiler olduğu için istenen yeni bilirkişi raporu, 13'üncü duruşmaya 1 gün kala gelmiş ve imza eksiklikleri olduğu için duruşma bugüne ertelenmişti.
Bugünkü duruşmada, raporun imza eksikleri giderildikten sonra 3 Ocak'ta Isparta'ya ulaştığı, dolayısıyla sanık avukatları tarafından tam olarak incelenemediği belirtildi. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Suat Yürekli, bilirkişi raporuna yönelik inceleme taleplerini göz önünde bulundurarak duruşmayı 14 Mart 2014 tarihine erteledi.
AVUKATLAR TEPKİ GÖSTERDİ
Süre talebinde bulunan sanık avukatları, raporun yüzeysel olarak incelendiğinde dahi tape kayıtları üzerinden yola çıkılarak hazırlandığının görülebileceğini, bu nedenle ek bir rapora ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Sanıkların tümü belediye mensubu olmasına rağmen raporda Belediye Kanunu'nun esas alınmadığına dikkati çeken avukatlar, "Belediye Kanunu'nun gözardı edilmediği ek bir rapora ihtiyaç var" görüşünü savundu.
Sanık avukatları arasında yer alan Isparta Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu, bilirkişilerin kendilerini mahkeme heyeti yerine koyduğunu söyledi. Gerek duruşmada, gerek duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada bu konudan rahatsızlık duyduğunu belirten Gökmenoğlu, "Bilirkişiler kendilerini heyet yerine koymuşlardır. Bu nedenle heyetten, bu bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunmasını talep ediyorum. Bizler bulunacağız. Bilirkişiler, bilirkişiliklerini yapmaktan ziyade açıkça kendilerini heyet yerine koymuşlardır" dedi.
'BU BİR YETKİ GASPIDIR'
Baro Başkanı Gökmenoğlu, şunları dile getirdi:
"Bilirkişi raporunda yalnızca tape kayıtlarını ve hatta fezlekeden kopyalar alındığını görüyoruz. Bu bilirkişilik değil. Bilirkişi, sayıştay olarak maddeleri, rakamları ortaya koymalıydı. Aradaki bu çelişkiyi gidermediği sürece bu raporun mahkemeye bilgi verecek düzeyde olmadığını düşünüyoruz. Ben avukat kimliğimle konuşuyorum. Buradaki bilirkişi raporu sayısal veri içermiyor, böyle bir done ortaya konulmuyor. Yalnızca yorum ve tape kayıtlarıyla verilen bilirkişi raporu, heyete mahsus olan bir rapor olur. Mahkeme başkanı ve üyelerin kullanması gereken bir görevi kullanmışlar ve bu bana göre bir görev ve yetki gaspıdır. Bilirkişiler, heyete mahsus olan bir görevi kullanmışlardır."
82 SANIK YARGILANIYOR
23 Eylül 2011 tarihinde Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekiplerince Isparta Belediyesi'ne düzenlenen operasyon sonrası, aralarında Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, dönemin belediye genel koordinatörü Mehmet Ateşgül, MHP İl Başkanı İsa Yalçın, dönemin belediye başkan yardımcısı Resul Göçer'in de olduğu 82 kişi hakkında dava açıldı. Davada sanıklar, 'örgüt oluşturmak, ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak ve resmi evrakta sahtecilik' gibi suçlamalarla yargılanıyor.