Ömer KOÇ/HATAY, () - IŞİD terör örgütü komutanı Mazen Ebu Muhammed olduğu iddia edilen kişinin Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi edildiği iddiaları üzerine yapılan incelemede, fotoğrafın bu hastanede çekildiği; ancak kayıtlarda bu ismin yer almadığı ortaya çıktı. 
Mazen Ebu Muhammed'in Hatay'daki bir hastanede tedavi edildiği iddiaları ve Muhammed'e ait olduğu fotoğrafın sosyal medya ve basında yer aldı. Ardından CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce dünkü TBMM Genel Kurulu'na Mazen Ebu Muhammed'in hastane odasındaki fotoğrafıyla katılarak, "Bunların komutanlarını Hatay'da tedavi ettirdiniz" diyerek Ak Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli'ye gösterdi. Canikli ise "O fotoğrafın ona ait olduğunu nereden biliyorsunuz? Hastadır tedavi edilir" yanıtını verdi.
27 YARALI GETİRİLDİ
Mazen Ebu Muhammed'in tedavi edildiği 16 Nisan'da Suriye'deki çatışmalarda yararlanarak Türkiye'ye getirilen yaralı sayısının 27 olduğu anlaşıldı. Yaralılar, Antakya Devlet Hastanesi, Üniversite Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel hastanelerde tedavi edilirken, fotoğrafın ortaya çıkmasının ardından İl Sağlık Müdürlüğü kentteki tüm hastanelere yazı yazarak tedavi edilen Suriyeli hastaların kayıtlarını istedi.
KAYITLARDA IŞİD KOMUTANININ İSMİ YOK
İl Sağlık Müdürlüğü, hastanelerden gelen kayıtları Hatay Valiliği ile paylaşırken, 16 Nisan'da tedavi edilen yaralı Suriyelilerin arasında Mezen Ebu Muhammed'in isminin bulunmadığı belirtildi. Suriye'den gelen yaralıların büyük bir çoğunluğunun üzerinde kimlik çıkmadığı ve bu nedenle de kayıtların yaralıların beyanlarına göre tutulduğu öğrenilirken, Mazen Ebu Muhammed'in de hastaneye geldiği zaman kendisini farklı bir isimle kaydettirdiği öne sürüldü.
'FOTOĞRAFTAKİ KİŞİ HASTANEMİZDE TEDAVİ EDİLDİ'
İddialarla ilgili muhabirinin görüştüğü Hatay Mustafa Kemal Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, fotoğrafın basında yer almasının ardından kurum içerisinde bir araştırma yaptıklarını belirterek, "Kayıtlarımızda IŞİD komutanı olduğu iddia edilen Mazen Ebu Muhammed ismine rastlanılmadı" dedi.
Hastaneye gelen kişinin terörist olup olmadığını bilemeyeceklerini ve Suriye'den gelen yaralıların üzerlerinde herhangi bir kimlik ve belge de çıkmadığını belirten Rektör Güder, özetle şunları söyledi:
"Fotoğraftaki kişinin IŞİD komutanı olup olmadığını karşılaştırabilmemiz için elimizde 'IŞİD Komutanı Mazen Ebu Muhammed' denilen kişinin fotoğrafı da yok. Fakat paylaşılan fotoğrafta yaralının kolunun altındaki beyaz örtüde net olmayan bir logo var ve o logo kuvvetle muhtemel bizim hastanemizin logosu. O nedenle fotoğraftaki kişinin tedavisi hastanemizde yapıldı. Ancak biz hastanemize gelen yaralının terörist olup olmadığını, tedavisinden sonra suç işleyip işlemeyeceğini bilemeyiz. Kaldı ki bugün bile dağdaki yaralı bir teröristi askerimiz alıp en yakın hastaneye götürerek tedavisini yaptırıyor. Suriye'den gelen yaralıların çoğunun üzerine kimlik ve belge bulunmuyor. Yaralılar ambulanslarla getirilirken 'Kardeşim evine git kimliğini, sevk belgeni getir' diyemiyorsun ve öyle olunca hastanın beyanlarını esas alıyorsunuz. Ambulanslar haricinde hastanemize gelen yaralıları ise kamplara gönderiyor, orada polis tarafından kayıtları yapıldıktan sonra hastanemize getirilerek tedavileri yapılıyor."
'O YARAYA BENZER TEDAVİ 15 NİSAN'DA YAPILMIŞ'
Suriyelilerin kimliksiz olarak gelip beyanlarına göre kayıtları yapıldığından dolayı ileride herhangi bir sıkıntı yaşanmaması adına fotoğraflarını da çektiklerini belirten Güder şöyle devam etti:
"Haberlerde IŞİD komutanı olduğu iddia edilen kişinin 16 Nisan'da tedavi edildiği yazıyor. Kayıtlarımızda o tarihte fotoğraftaki gibi yarası olan bir yaralının tedavisinin yapıldığı kaydı yok. Ancak o fotoğraftaki yaralanmaya benzer şekilde 15 Nisan'da sol kol yaralamasından dolayı tedavisi yapılan bir Suriyeli yaralı hasta kaydımız var ve bu kişinin ismi de Mezin Hatip. Suriye'den gelen yaralıların kaydı hasta beyanına göre yapıldığı için IŞİD komutanı olduğu iddia edilen kişi sahte bir isim beyanında da bulunmuş olabilir. Bu nedenle tedbir amacıyla bu tip hastaların kayıtlarını yaparken fotoğraflarını da çekiyoruz. Arkadaşlarımız şimdi basında yer alan fotoğraftaki kişiyi karşılaştırma adına fotoğraf kayıtlarını inceliyor."
VALİLİK: MAZEN EBU MUHAMMED İSMİ YOK
Konuyla ilgili hatay Valiliği de bir açıklama yaptı. Valiliğin internet sitesinden yapılan açıklamada şöyle denildi: "Bazı basın yayın organlarının 12-13 Haziran 2014 günlerinde yayınlanan nüshalarında gündeme getirilen 'IŞİD’e Desteğin Fotoğrafı' ile 'Onu Siz Tedavi Ettirdiniz' başlıklı haberler ve içeriğindeki 'Hatay Devlet Hastanesi’nde tedavi edilen…..' diye devam eden iddialar ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yapma gereği duyulmuştur.
İlimiz genelinde mevcut Kamu ve Özel Hastaneler ile 112 Acil Yardım kayıtları dâhil yapılan incelemelerde Mazen Ebu Muhammed isimli bir kişinin, hastanelerimize giriş yaptığı veya tedavi edildiğine ilişkin herhangi bir kayda rastlanılmamıştır."

FOTOĞRAFLI