EGE sahillerinden insan kaçakçılığı yapmakla suçlanan 5’i tutuklu, 3'ü gıyabi tutuklu 19 sanık hakkında açılan davada, önce İzmir 2. Ağır Ceza ardından da Söke 2. Ağır Ceza Mahkemesi 'yetkisizlik' kararı verdi. Düğün akşamı gözaltın alınıp üzerinde damatlığıyla tutuklanarak cezaevine gönderilen şebeke üyeleninden Suriyeli Husain R. (Rached) ve müstakbel eşi M.H., nikah masasına oturmak için biran önce yargılamanın başlamasını bekliyor. Davaya bakacak mahkemeye Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi’nin karar verecek.
İzmir Emniyet Müdürlğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yasa dışı yollarla adam kaçıran şebekeyi takibe aldı. Polis, örgütlü olarak çalışan ve özellikle Didim ile Ayvalık sahillerinden yasadışı yollarla yurt dışına adam kaçırdıkları tespit edilen çeteye geçen Haziran'da İzmir merkezli operasyon düzenledi. Düzenlenen operasyonda gidilen adreslerden biri de Çiğli’de Suriyeli çift Husain R. ile M..H.’nin bir düğün evi oldu. Yasadışı yollarla adam kaçırdığı iddia edilen Suriye uyruklu Husain R. ile 3 akrabasının da arasında olduğu 19 kişi gözaltına alındı. Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden üzerinde damatlığı bulunan Husain R. ile Bahri G., Demir D., Mustafa H. ve Iyman H. ile çıkarıldıkları mahkemece tutuklanıp cezaevine gönderildi. Husain R.'yi evleneceği eşi M.H. da bir çantaya koyduğu gelinliği ile adliyede bekledi. Eşinin tutuklanması üzerine genç kız gözyaşlarına boğuldu.
Soruşturmayı sürderen Cumhuriyet Savcısı 200 sayfayı geçkin iddianame hazırladı. İddianamade örgütün bugüne kadar yasadışı yollarda Didim Mavişehir, Tekağaç Mevkiii ile Ayvalık'ı kullandıklarını yakalanmamak için şifreli konuştuklarını vurguladı.
Savcı, örgüt lideri konumunda olan Iyman H.'ye 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek', 'yasadışı yollarla insan ticareti yapmak' ve 'rüşvet' suçlarından 460 yıl, damat Husain R.'ye 142 yıl, Bahri G.'ye 179 yıl, Demir D.'ye 155 yıl, Mustafa H.'ye 227 yıl ve diğer sanıklara da 3 ile 227 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları için dava açtı.
Davayı kabul eden ve dosyayı inceleyen Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, ardından 'yetkisizlik' kararı verip, dosyayı suç yeri olan Söke Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Söke 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyleti de esas numarası verip kabul ettiği dava dosyasını inceledi. İncelme sonrası bu mahkeme heyeti de 'yetkisizilk' kararı verdi. Böylece davaya bakacak mahkeme bir türlü bulunamadı. Davaya bakacak mahkemeye Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi’nin karar vereği öğrenildi.