İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 7 ay önce Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz üzerinden insan kaçakçılığı yapan bir şebekeyi takibe aldı. Yapılan teknik ve fiziki takiplerde şebekenin elebaşının Irak uyruklu M.A. olduğu belirlendi. İstanbul MİT Bölge Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın da destek verdiği çalışmalarda şebekenin başta Suriye olmak üzere Irak, İran, Pakistan, Myanmar, Afganistan ve Bangladeş gibi ülkelerden getirdikleri kaçak göçmenleri Arnavutköy ve Gaziosmanpaşa'da bazı depolarda kötü koşullarda tuttuğu ve daha sonra tekne ve gemilerle kalabalık gruplar halinde yurt dışına gönderdikleri tespit edildi.
OPERASYON 3 AŞAMALI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Yapılan tespitlerin ardından örgütün çökertilmesi için 3 aşamalı çalışma yapıldı. Önce şebeke üyeleri belirlendi. Daha sonra ise, geçtiğimiz aylarda, Antalya, Çanakkale, Muğla, Kocaeli, Tekirdağ ve Aydın'da 11 ayrı operasyon düzenledi. Yapılan baskınlarda 1080 göçmen şebekenin elinden kurtarılırken, 23 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda 9 tekne ve 3 otobüse de el konuldu. Geçtiğimiz hafta yapılan 3'üncü aşama çalışmalarında ise şebekenin organizatörlerine yönelik operasyon düzenlendi. Yapılan baskınlarla aralarında şebeke ele başının da bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı.
JANDARMANIN ZAMANINDA MÜDAHALESİ KURTARDI
Kurtarılan göçmenlerden 235'inin batmakta olan bir teknede bulunduğu ve jandarmanın zamanında operasyonu sayesinde kurtarıldığı da öğrenildi. Edinilen bilgiye göre jandarma ekipleri Antalya açıklarında bir teknede kaçak göçmen bulunduğunu tespit etti. Hemen operasyon hazırlığı yapıldı. Tekneyi tespit eden Jandarma ve Sahil Güvenlik ekipleri, teknenin ağırlık nedeniyle dengesini bozulduğu ve yan yatmaya başladığını gördü. Tekneyi durduran ekipler, içerideki 235 kaçak göçmeni tahliye ederek batmak üzere olan tekneden kurtardı.
“KOYUNLAR GELDİ Mİ"
Yapılan teknik takiplerde şebekenin göçmenlerle ilgili yaptığı alış veriş ve nakille ilgili konuşmalarda, “kaç kelle var", “koyunlar geldi mi" gibi kodların kullanıldığı belirtildi.
BALKANLAR 3 BİN, İTALYA 7 BİN EURO
Yapılan çalışmada şebekenin göçmenleri Romanya ve Yunanistan gibi ülkelere götürmek karşılığında 3 bin Euro, İtalya için ise 7 bin Euro para aldıkları, çocuklar için uyguladıkları tarifenin yarısı kadar ücret aldıklarının tespit edildiği öğrenildi.
O ANLAR KAMERALARA DA YANSIDI
Jandarma ekiplerinin düzenlediği baskın ve teknelerdeki kaçak göçmenlerin kurtarılma anları kameralara da yansıdı. Jandarma tarafından kaydedilen o görüntülerde, bir teknenin sahil güvenlik ekiplerinden kaçmaya çalışması görülüyor. Ayrıca, başka bir teknede bulunan çok sayıda kaçak göçmenin görüntüleri de jandarma kameralarına yansıyan görüntüler arasında yer alıyor. Kaçak göçmenler arasında kadın ve çocuklarında bulunduğu dikkat çekiyor. Ayrıca adreslere yapılan baskınlarda kameralara yansıyan görüntüler arasında bulunuyor.