İtalya, Yunanistan ve Romanya'ya yasadışı yollardan kaçak göçmen götüren şebekeye yönelik düzenlenen nefes kesen operasyonlar jandarma kamerasıyla görüntülendi.
İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, insan kaçakçılığı şebekesine yönelik operasyon yaptı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ile koordineli olarak İstanbul MİT Bölge Başkanlığı'nın desteğiyle, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz üzerinden İtalya, Yunanistan ve Romanya'ya yasadışı yollardan kaçak göçmen gönderen şebeke 7 ay boyunca teknik ve fiziki olarak takip edildi. Yapılan takipler sonucunda Irak uyruklu M.A. liderliğindeki şebekenin başta Suriye olmak şzere Irak, İran, Pakistan, Myanmar, Afganistan ve Bangladeş gibi ülkelerden getirdikleri göçmenleri Arnavutköy ve Gaziosmanpaşa'daki evlerde saklayıp daha sonra tekne ve gemilerle kalabalık gruplar halinde yurt dışına gönderdikleri belirlendi.
Yapılan çalışmaların ardından jandarma ekipleri operasyon için stat verdi. O anlarda jandarma kamerası da kayıttaydı.
Antalya, Çanakkale, Muğla, Kocaeli, Tekirdağ ve Aydın'da 11 ayrı operasyon düzenledi. Operasyonlarda 1080 kaçak göçmen yakalandı.
Operasyonda şekebenin kullandığ 9 tekne ve 3 otobüs ele geçirildi. Operasyonlarda yakalanan 23 şüpheliden 17'si tutuklanarak cezaevine gönderildi. 13 Eylşl 2013 tarihinde Antalya-Manavgat'ta bir tekneye 235 kaçak göçmen bindirilen teknenin ağırlıktan dolayı dengesinin bozulduğu ve batma tehlikesi geçirdiği belirtildi. Jandarmanın zamanında müdahalesi ile göçmenlerin sağ olarak kurtarıldığı ifade edildi.
8 Ekim 2013 tarihinde ise insan kaçaklığından sabıkalı kaptanın Karadeniz'de içerisinde 115 göçmen bulunan tekneyle Sahil Güvenlik Komutanlığı botuna çarparak kaımaya çalıştığı belirtildi.
(BB)