– BURSA’nın İnegöl İlçesi’nde mobilyacılık yapan ve ihraç ettiği ürünlerin parasını tahsil ettikten sonra Libya’dan dönmek isteyen 41 yaşındaki Abdülcelil Güçlü’nün, Tripoli Havaalanı’nda üzerindeki 75 bin dolar nedeniyle ülkeden para kaçırdığı iddiasıyla gözaltına alındığı bildirildi. Üzerindeki paranın ihraç ettiği mobilya karşılığı olduğuna dair belge göstermesine rağmen pasaportuna el konulan Güçlü’nün 45 gündür ülkeden çıkışına izin verilmiyor.
İnegöl İlçesi’nde mobilyacılık yapan Abdülcelil Güçlü, 29 Ekim’de Libya'ya giderek orada çeşitli iş görüşmeleri yaptıktan sonra ihraç ettiği mobilyaların parasını tahsil etti. Abdulcelil Güçlü, Türkiye'ye dönmek üzere gittiği Tripoli Havaalanı'nda polisler tarafından gözaltına alındı. Üzerindeki 75 bin dolar nedeniyle, para kaçırdığı iddiasıyla gözaltına alınan işadamı, paranın ihraç ettiği mobilyaların karşılığı olduğuna dair belge göstermesine rağmen görevlileri ikna edemedi. Güçlü, Libya'ya yaptığı ticaret dolayısıyla tanıştığı bir arkadaşının kefil olmasıyla nezarethane çıkarıldı, ancak pasaportuna el konuldu. 45 Günden beri Tripoli’de bulunan Güçlü, durumunu Türkiye’deki yakınlarına bildirdi.
AİLESİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA BAŞVURDU
Güçlü'nün İnegöl'deki ailesi, Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye'deki Libya Konsolosluğu ve Libya'daki Türk Konsolosluğu'na başvurdu. Mahsur kalan iş adamının kardeşi Nuh Güçlü şunları söyledi:
"Libya'da yaşanan iç karışıklık yüzünden devlet daireleri orada haftada 3 gün çalışıyor. Çalıştıkları günlerde de 2 saat görev yapıyorlar. Ağabeyimi oradan çıkarmak için Libya'da avukat bile tuttuk. Ama resmi daireler çok yavaş çalıştığı için 'bugün git, yarın gel' deniliyor. Ağabeyim hem iş görüşmesi yapmak, hem de ihraç ettiğimiz mobilyaların parasını almak üzere oraya gitti. Aldığı paraların tamamının faturasını ve belgesini savcılığa sunmalarına rağmen pasaportunu vermiyorlar. Ağabeyim 45 gündür Libya'da mahsur kaldı. Hem onun psikolojisi hem de burada bizim psikolojimiz bozuldu. Biz bu olayın hemen halledilmesini istiyoruz. Devletimize güveniyoruz. Allah'ın izniyle devletimizin bu meseleyi çözmesini bekliyoruz."
OTELDE TEK BAŞINA KALIYOR
45 gündür Libya’dan Türkiye dönemeyen ve ağabeyi Abdulcelil Güçlü'nün otelde tek başına kaldığını belirten Nuh Güçlü, ihtiyaçlarını daha önce tanıdıkları müşterilerin karşıladığını ancak ağabeyinin psikolojisinin bozulduğunu söyledi.
Ağabeyinin durumundan endişe ettiklerini de kaydeden Nuh Güçlü, konuyu ilettikleri Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin 'Size dönüş yapılacak' dedikten sonra, bir türlü bunun gerçekleşmediğini de sözlerine ekledi.