Ergenekon Davası'ndan müebbet hapis cezasına çarptırılan ve 2 yıldır Silivri'de tutuklu bulunan eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ avukatı İlkay Sezer aracılığıyla 31 Aralık 2013'te mahkemeye dilekçe sunarak tahliyesini talep etmişti. Talebi değerlendiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, İlker Başbuğ'un tahliye talebini reddederek, tutukluluk halinin devamına karar vermişti.
Mahkeme 31 Aralık 2013'de verdiği kararında şu ifadelere yer vermişti: "Dava 5 Ağustos 2013 tarihinde sona erdiği, bu tarihte verilen tutuklama kararına itiraz süresinin 12 Ağustos 2013 tarihinde dolduğu bu aşamadan sonra kovuşturma aşamasının tamamlanmış olduğu sanığın hükmen tutuklu bulunduğu daha önce yapmış olduğu itirazında reddedildiği ve sanık Mustafa Ali Balbay için verilmiş 4 Aralık 2013 tarihli Anayasa Mahkemesi kararının bireysel başvuru üzerine ve seçilme hakkıyla ilgili olduğu kararın hükmen tutuklu Mehmet İlker Başbuğ ile ilgili olacak şekilde yorumlanamayacağı dikkate alınarak yeniden karar verilmesine mahal olmadığına oy birliğiyle karar verildi."
SAVCININ MÜTALAASI
Mahkemenin bu kararının ardından Avukat İlkay Sezer, bir üst mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti.
Avukat Sezer'in talebinine ilişkin savcı Zafer Koç mütaalasında, "Kovuşturma aşaması neticesinde verilen kararda bugüne kadar geçen süre zarfında dosyanın kapsamlı oluşu, sanık sayısının fazlalığı gibi makul kabul edilebilecek nedenlerle gerekçeli kararın henüz oluşturulmadığı, gerekçeli kararın yazımı sonrası da temyiz incelemesinde gececek süre ile sanığın kişisel özellikleri ve sosyal durumu birlikte değerlendirildiğinde mahkemece sanığın tutukluluk halinin devamına ilişkin kararda görülen amacın CMK 109. maddesinde yazılı görülecek bir veya birden fazla Adli Kontrol Tedbiri uygulaması neticesinde de sağlanabileceği vicdani kanaatine varılmakla, açıklanan nedenlerle adli kontol hükümleri uygulanmak suretiyle vakti itirazın kabulüne karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur" ifadelerine yer verdi.
TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ
Savcı Zafer Koç'un 'tahliye' yönündeki mütalaasının ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti Başbuğ'un tahliye talebinin reddine karar verdi.
(BB)