Taylan YILDIRIM/İZMİR, () - İZMİR’de, İnsan Hakları Derneği’nde yapılan basın açıklamasında, Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde kalan ve ağırlaştırılmış müebebet hapis cezası alan hükümlülerin, tek kişilik hücrelerde tutulduğu, bunların ortak alan kullanımına da toplu olarak çıkmalarına izin verilmediği, bu nedenle sistematik işkenceye maruz kaldıkları öne sürüldü.
İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi’nde, F Tipi cezaevlerindeki koşullarla ilgili olarak avukatlar Gurbet Uçar ile Serdar Gültekin basın açıklaması yaptı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan kişilerin tek kişilik hücrelere alındığını dile getiren Gurbet Uçar, “Ancak bu kişiler, hücrelere alınsalar bile belli hakları var. Bunlar ortak sosyal alanlarda diğer hükümlülerle görüşebiliyorlar. Ama bu Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde uygulanmıyor. Orada kalan kişileri, tek kişilik hücrelerde kalmalarının yanı sıra, havalandırma zamanlarında, diğer hücrelerde kalan mahkumlarla aynı saatte değil, farklı saatlerde çıkartıyorlar. Yani orada da tek başlarına kalıyorlar. Tüm bunlar birer sitematik işkencedir. Ayrıca yine bu hükümlülerin, ailelerinin bulunduğu illerdeki cezaevlerine gitmek için yaptıkları başvurularda yine kabul görmüyor” dedi.
Avukatların sistematik işkenceye uğradığını söyleyip örnek verdiği hükümlülerden, Fırat Yağmakan’ın, İzmir’de 2007 yılında bir kişinin öldüğü 10 kişinin yaralandığı bombalı saldırıları gerçekleştirdiği, Müslüm Sarıtaş ile Harun Kırmızıtaş’ın ise, Foça ilçesinde terör örgütü adına orman yangını çıkardıkları öğrenildi.

TY(AÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)