HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu 1'inci Daire Başkanı İbrahim Okur, Hatay ve Adana'da MİT TIR'larında arama yapmak isteyen savcıları hatalı bulduğunu söyledi.
CNN TÜRK'te bugün Taha Akyol'un sorularını yanıtlayan Okur, MİT Yasası'nın 26'ncı maddesindeki yorum farklılıkları nedeniyle MİT'e ait araçların aranıp aranamayacağı tartışmaları yaşandığını belirtti. Okur gerek 1 Ocak, gerekse 19 Ocak'taki TIR aramalarında savcıların 'hukuku zorladığı' görüşünü savunarak, bu aramanın soruşturma niteliğinde olduğuna vurgu yapıp, bu nedenle de Başbakan'dan izin alınması gerektiğini savundu. Okur ayrıca, ilk TIR olayında, savcının aracın durdurulmasından sonra MİT'e ait olduğunu, Adana'daki ikinci olayda ise önceden savcı tarafından bilindiğine ilişkin önlerinde bilgi bulunduğunu da kaydederken, kendisinin de savcı kökenli olduğundan söz ederek, "Savcılar genellikle aramaya gitmez" diye konuştu.
GÖREVDEN ALINMIŞLARDI
'Mühimmat ve silah' taşıdıkları iddiasıyla TIR aramaları yapılması üzerine, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atandı. TMK 10'uncu maddesiyle yetkili Cumhuriyet savcılarından Özcan Şişman Mersin'e atanırken, Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, Aziz Takçı ile Mustafa Sırlı'nın da yetkileri alındı. 3 TIR'ı arattığı iddiasıyla müfettişlerin soruşturmasının ardından Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay da görevinden alındı. OA(OA/AAA)