BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2011 yılında Artvin'in Hopa İlçesi'ndeki seçim mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylara karıştıkları suçlamasıyla haklarında dava açılan 60 sanığın tutuksuz yargılandığı davanın 7’nci duruşması yapıldı. Mahkeme heyeti, davada müşteki olan ve daha önce tebligat yapılmasına rağmen duruşmaya katılmayan AK Parti Hopa eski ilçe Başkanı Haydar Kalender'in polis zoruyla getirilmesine karar verdi. 
Hopa Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki 7’ncı duruşmaya tutuksuz yargılanan 60 sanıktan 15’i ve sanık avukatları Çetin Tekdoğan, Nagihan Bulduk ile Esma Topaloğlu katıldı. Mahkemede savunma yapan sanıklardan Murat Cihan, olay günü HES projeleri ile Çaykur’un kota uygulamasına tepki amacıyla Hopa meydanında horon oynarken polisin gaz bombaları atmaya başladığını belirterek, “Olaydan sonra gözaltına alındım. Polis şiddetine maruz kaldım, 30 dakika dayak yedim. Adını duymadığım bilmediğim bir terör örgütü ile ilişkilendirilmeye çalışıldım. Ben polisle karşı karşıya gelmedim. Başbakan’ın koruması Servet Erkan’ın yaralanmasını görmedim” dedi.
Avukat Nagihan Bulduk da, Hopa halkının HES’ler ve Çaykur’un uygulamalarına karşı seslerini Başbakan’a duyurmak için demokratik haklarını kullandığını belirterek, “Burada Hopa halkı değil, şiddet uygulayan polis yargılanmalıdır. O gün polisin kullandığı kimyasal silahlar neticesinde Metin Lokumcu hayatını kaybetmiştir. Bu Adli Tıp raporları ile ortadadır” diye konuştu.
AK PARTİLİ BAŞKAN ZORLA İFADEYE GETİRİLECEK
Mahkeme heyeti, eksik ifadelerin alınması için yazışmaların yapılması ile müşteki konumunda bulunan ve kendisine tebligat yapılmasına rağmen duruşmaya katılmayan AK Parti Hopa eski ilçe Başkanı Haydar Kalender'in polis zoruyla getirilmesine karar verdi, duruşmayı 30 Haziran 2014 tarihine erteledi.
HOPA OLAYLARI İDDİANAMESİ
Hopa Asliye Ceza Mahkemesi’nde 60 sanık, '2 bin 911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, basit yaralama, halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma' suçlamasıyla 2 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Hopa Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan 65 sayfalık iddianamede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs 2011'deki Hopa'da mitingi öncesi ve sonrasındaki olaylarda, otobüsten düşerek yaralanan koruma polisi Servet Erkan ile bazı polislerin de aralarında bulunduğu 14 kişi 'mağdur' sıfatıyla yer alıyor.
OLAYLAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayıs 2011 tarihindeki Hopa mitingi öncesi ve sonrası çıkan olaylarda kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu yaşamını yitirmiş, taş atılması sonucu AK Parti seçim otobüsünden düşen koruma polisi Servet Erkan yaralanmıştı. Çıkan olaylarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 70 kişiden 16’sı tutuklanmış, bu kişiler daha sonra serbest bırakılmıştı. Olaylar sırasında görev yapan Artvin Emniyet Müdürü Muhsin Armağan merkeze, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Nasif de Jandarma Genel Komutanlığı emrine alındı. Emniyet Müdürlüğü'ne Hüsrev Salmaner, İl Jandarma Komutanlığı'na da Yarbay Alper Sır atandı. MK(TM/AAA)