İZMİR'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı'ndaki görevine son verilince dava açan ressam ve heykeltıraş Dr. Mücahit Bora, hukuk mücadelesini kazanarak 70 ay sonra görevine döndü.
Buca Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı'nda 'Doktor' unvanıyla görev yapan Mücahit Bora'nın işine, 'Görevini ihmal ettiği, akademik ilerlemede başarısız olduğu' gerekçesiyle son verildi. Yardımcı doçentlik kadrosuna atanmayı beklerken işine son verilen Dr. Bora, 2008 yılında İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nde göreve iade istemiyle dava açtı. 70 ayı bulan dava dosyasında Dr. Mücahit Bora aleyhine karar verildi. Dosya bunun üzerine temyiz için Danıştay'a gönderildi. Danıştay, incelediği dosyada Dr. Bora lehine şu kararı verdi:
"Davacı Mücahit Bora'nın görevini ihmal ettiğine, akademik ilerlemesinde başarısız olduğuna dair hiçbir bilgi, belge ve hukuki dayanak bulunmamaktadır. Subjektif kararlar da kanuna uygun değildir. Bu uygulama tamamen kişisel görüşlerdir. Bu kararın bozulmasına, Dr. Mücahit Bora'nın görevine iadesine ve geriye dönük bütün maddi ve özlük haklarının iadesine oy birliğiyle karar verilmiştir."
Ressam ve heykeltıraş Mücahit Bora, bu kararın ardından üniversitedeki görevine döndü.
Yardımcı doçent olarak atanmamasının yanı sıra işine son verilmesinin dönemin dekanının kişisel husumetinden kaynaklandığını öne süren Dr. Mücahit Bora, şöyle dedi:
"Akademisyen olarak göreve başladığı dönemden itibaren geçen 17 yıllık süre içersinde 45- 50 civarında karma sergiye katılan, 5 heykel, 5 resim sergisi açan, devlet heykel ve resim çalışmalarına eserleri kabul edilen, kataloglara giren, fakülte hakemli dergilerinde birçok makalesi yayınlanan, sempozyumlarda bildiriler sunan, İzmir'in değişik meydanlarında 6 tane özgün heykeli bulunan, 'Define' adlı bir film çeken bana kadro verilmediği gibi, '17 yıldır bulunduğu kadroda alanında ilerleyemediğim, yeterli gelişmeyi gösteremediğim' gibi asılsız ve gereksiz bir gerekçe ile resmen kovuldum."
17 yıl boyunca yaptığı bütün çalışmaların üniversite 'Oracle' bilgilendirme sisteminde ayrıntılarıyla yer aldığını ve buradaki puan sistemin doçent olabilecek puanlama getirmesine karşın böyle bir durumla karşılaştığını söyledi.

MK(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)