Hasan DÖNMEZ/KONYA, () - KONYA'da 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda Türkiye başta olmak üzere 4 ülke ile NATO unsurlarının katıldığı Anadolu Kartalı Tatbikatı eğitimine, geçen şubat ayında Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınan Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı Awacs, ilk kez katıldı. Tatbikatla, katılımcıların gerçeğe yakın harekat şartlarında, mukabil hava harekatı, hava savunma harekatı, yakın hava desteği ve muharebe arama kurtarma harekatı görevlerini planlama ve icra konusundaki eğitimlerini birlikte çalışılabilme yeteneklerini geliştirmesi amaçlanıyor.
Türkiye'nin ev sahipliğinde İngiltere, İspanya, Katar, Ürdün ve NATO unsurlarının iştirakiyle 9 Haziran'da başlayıp, 20 Haziran'da sona erecek Anadolu Kartalı 2014/2 eğitim tatbikatında 'Basın Günü' düzenlendi. Basın Günü'ne Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, 1'inci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, 3'üncü Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Ali Çetinkaya, Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı emekli Tümgeneral Yüksel Özçetin, İspanya Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Jose Ma Orea Malo, Katar Askeri Ateşesi Tuğgeneral Hemaid Alhajri, Ürdün Hava Eğitim Komutanı Tuğgeneral Ziyad Qaısı, İngiltere Askeri Ateşe Albay Michael Maher, katıldı.
Tatbikata, Türkiye'den 40 'F-16', 11 'F-4' tipi savaş uçağı, 1'er 'KC-135' tanker uçağı, 'CN-235' ve 'C-130' nakliye uçağıyla katılırken, 1 'Milli Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK)', İngiltere'den 6 ‘Eurofighter’, İspanya 6 'F-18', 6 'Eurofighter', Katar'dan 4 'Mirage 2000', Ürdün'den 3 'F-16' NATO'dan 1 'Awacs uçağı, bin 122 Türk, 494 ise yabancı olmak üzere 1616 personel katıldı.
TATBİKAT, GERÇEKE YAKIN HAREKAT ŞARLARINDA GERÇEKLEŞTİ
Tatbikat amacının, katılımcıların gerçeğe yakın harekat şartlarında, mukabil hava harekatı, hava savunma harekatı, yakın hava desteği ve muharebe arama kurtarma harekatı görevlerini planlama ve icra konusundaki eğitimlerini ve birlikte çalışılabilme yeteneklerini geliştirmek olduğu belirtildi. Tatbikatın 400 kilometre derinlikte ve 300 kilometre genişliğe sahip hava sahasında gündüz icra edildiği bildirildi. Tatbikata katılan uçaklar, gazeteciler için düzenlenen tanıtımda pistten uçuşlarını gerçekleştirdi. Ardından Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve katılımcı ülkelerin komutanları Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'nde, tatbikat hakkında brifing aldı.
HİK İLK TATBİKATINA KATILDI
Brifingde Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda, Savunma Sanayii Müsteşarlığınca yürütülen 'Barış Kartalı Projesi' kapsamında alınan ve geçen şubat ayında 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda düzenlenen törenle envantere giren Boeing 737- platformuna kurulan Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı'nın (HİK) da görev aldığı vurgulandı. HİK uçağının senaryo dahilinde düşman mevziler ve düşman savaş uçaklarının yerini Anadolu Kartalı Tatbikatı’na katılan savaş uçaklarına bildirdiği belirtildi. Tatbikatta kullanılan yazılım ise Havelsan tarafından hazırlandığı öğrenildi.
Boeing 737- platformuna kurulan HİK uçağı, yakıt ikmaliyle 20 saat havada kalabiliyor. Uçakta özel eğitimli 2 pilotun yanı sıra radar ihtisası olan subay ve astsubaylardan oluşan ekip bulunacak. Uçak, üzerindeki yeni nesil sabit radarın 360 derecelik görüş açısıyla Hava Kuvvetleri, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilen kapasiteye sahip olacak.
Uçakla elde edilen istihbaratlar yer destek birimine iletilerek operasyonlarda kullanılacak. Uçaktaki radar sistemi, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor.

FOTOĞRAFLI