Arzu KAYA / İstanbul, () Pegasus Havayolları'na ait Kharkov-İstanbul seferini yapan uçağı 7 Şubat'ta kaçırma girişiminde bulunan ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilen Ukrayna uyruklu Artem Kozlov hakkında 9 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

"UÇAĞI KAÇIRMAK VE ALIKOYMAK KASTI"
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Ukrayna uyruklu şüpheli Artem Kozlov'un, ülkesindeki siyasi karışıklığa uluslararası alanda dikkat çekmek ve ülkesinde tutuklanan siyasi tutuklular ile Yuri Timoşenko'nun salıverilmesini sağlamak düşüncesiyle, 2014 kış Olimpiyatları'nın açılışının yapılacağı Soçi kentine uçak kaçırmak ve alıkoymak kastıyla, ülkesinin Kharkov şehrinden İstanbul'a gitmekte olan Pegasus Havayolları'na ait PC751 sefer sayılı uçağa yolcu olarak bindiği anlatıldı.

"SOÇİ'YE İNMEZSE BOMBAYI PATLATIRIM"
Kozlov'un uçağın 16-D numaralı koltuğunda oturduğu ifade edilen iddianamede, şüphelinin 7 Şubat tarihinde saat 16.27'de Kharkov Havaalanı'ndan kalkış yaptıktan 20 dakika sonra kabin amirinin yanına gelerek o anda orada bulunan Rusça bilen kişilerden alınan destekle Kozlov'un amacının öğrenildiği kaydedildi. Kozlov'un uçağın Soçi kentine inmesini, aksi takdirde uçaktaki bombayı patlatacağını söylediği belirtilen iddianamede, bu sırada uçağın kaptan pilotuyla görüşmelerin yapıldığı ifade edildi. Kozlov'un uçağın rotasının değiştirilmediğini anlaması üzerine yolculara hitaben yine Rusça olarak uçağın Soçi'ye inmemesi halinde uçaktaki bombayı patlatacağını, Soçi'ye inerse kimseye zarar vermeyeceğini bildirdiği anlatıldı. Kaptan pilotun, uçağa değişik manevralar yaptırarak teknik arızadan dolayı uçağın Soçi'ye indirileceğini bildirmesi üzerine Kozlov'un uçağın Soçi'ye yöneldiğine ikna olduğu ifade edilen iddianamede, Sabiha Gökçen Havaalanı'na inildiği belirtildi. Sabiha Gökçen Havaalanı'na inildikten 4 saat sonra Kozlov'un yolcuların uçaktan inmesine rıza gösterdiği belirtilen iddianamede, yolcular indikten sonra yapılan operasyonla şüphelinin yakalandığı ifade edildi.

9 YILDAN 24 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
Ülkesindeki siyasi gelişmeleri ileri sürerek uçağa bomba yerleştirdiğini, isteklerinin yerine gelmemesi halinde bombayı patlatarak tüm mürettebat ve yolcuları öldüreceğini bildirerek Kozlov'un uçağı kaçırmaya çalıştığı belirtilen iddianamede, "Şüpheli 7 mürettebat ve 110 yolcuyu bpmbalayarak öldürme tehdidi ile alıkoyarak kişi hürriyetini tehdit ettiği anlaşılmıştır" denildi. Artem Kozlov hakkında "Hava ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma", "Cebir tehdit veya hile kullanarak birden fazla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlamasıyla 9 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. İddianame Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkemenin iddianameyi kabul etmesi haline Kozlov önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.
(BB) (FOTOĞRAFLI)