SURİYE sınırındaki Hatay'da akaryakıt kaçaklığının önüne geçmek amacıyla kentin 3 ayrı noktasında 2 aydan bu yana yapılan denetimlerde 390 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildi.
İç savaşın başlamasıyla Suriye'den Türkiye'ye Hatay üzerinden giren kaçak akaryakıt miktarı son dönemde büyük ölçüde arttı. Türkiye genelinde ele geçirilen akaryakıtların önemli bölümünün Hatay'dan temin edildiği bilgisi kaçak akaryakıtın geldiği noktayı açıkça gözler önüne serdi. Hatay Valiliği'nde kentte sıkı bir denetim yapılmasına karar verildi. Alınan bu karar doğrultusunda 17 Mayıs'ta Belen, Topboğazı ve Hassa çıkışlarında uygulama noktası oluşturdu.
800 ARACA CEZA KESİLDİ
Kesintisiz olarak maliye, jandarma ve polis ekipleri bu noktalarda TIR ve otobüsleri detaylı aramaya alındı. Aramalarda taşıtların yakıt depolarını da kontrol eden güvenlik güçleri, marker cihazı ile depolardaki motorinin kaçak olup- olmadığını denetledi. Kontrollerde deposunda kaçak motorin olan taşıtların sürücülerine ceza kesildi, yakıta da el konuldu. İki ay içerisinde 3 ayrı uygulama noktasında 390 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildi. 800 araca da 477 bin lira para cezası kesilen denetimlerde 70 araca el konuldu. Valiliğin kaçak akaryakıtla mücadelede aldığı sıkı denetim kararını kararlılıkla uygulaması akaryakıt kaçakçılarına ağır darbe vurdu. Denetimlerden önce kente günlük ortalama 2 bin TIR ve otobüs giriş-çıkış yaparken, bu sayı 10 Temmuz itibariyle 465'e düştü.
TIR ŞOFÖRLERİ EYLEM YAPTI
TIR şoförleri de kaçak akaryakıt denetimlerine tepki göstererek geçen hafta eylem yaptı. 5 Temmuz'da Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nin Maraşboğazı Mahallesi'nde Antakya - İskenderun Yolu'nu çift yönlü yolu trafiğe kapatan TIR şoförleri, kaçak akaryakıt için kurulan kontrol noktasına gelerek yaptıkları eylemde kaçak motorin kullanmalarına izin verilmediğini belirterek, "Türk mazotunun litresini 4.5 lira civarında. Bu fiyata mazot alacak gücümüz yok. İş yapamaz hale geldik. Kaçak mazot kullanmaya mecburuz. Ev geçindiriyoruz çocuklarımız okula gidiyor. Ya mazot fiyatları düşürülsün ya da kaçak mazot kullanmamıza izin verilsin" dedi.
Eylem nedeniyle 2 saat kapanan yol, jandarma ve polisin müdahalesiyle tekrar trafiğe açılmıştı.

FOTOĞRAFLI