HATAY Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Azami süre 5 yıl olacak' dediği tutukluluk süreleriyle ilgili yaptığı değerlendirmelerde suçsuz hiç kimseyi tutuklamadıklarını belirterek, "Tutukluluk süresinin uzatılması konusunda hakimler sağlam delillere dayanarak bu kararı veriyor" dedi.
Hatay Gazeteciler Cemiyeti yeni yönetiminin makamında ziyaret etitği Başsavcı Tezcan, Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği tutukluluk sürelerine ilişkin soru üzerine, sürenin azalmasının bir bakıma topluma bağlı olduğunu söyledi.
SUÇSUZ YERE TUTUKLAMIYORUZ
Tezcan, şöyle devam etti: 
"Yasama organı milletin iradesinde biz buna saygı duyuyoruz. Biz de isteriz ki vatandaş kesin hüküm belli olduktan sonra tutuklansın. Ülkenin kalkınmasına bağlı olarak tutukluluk süresinde azalma görülecektir. Ancak yapılan araştırmalar bir zanlının tutuklanmasından sonra yüzde 10 daha az suça karıştığını gösteriyor, bu da göz ardı edilmemeli. Tutukluluk süresinin azalması bir bakıma topluma bağlı, bu konuda toplumun nabzının da önemi büyük. 'Tutukluluk süresi uzun' diyoruz ama, sonuçta suçsuz kimseyi de gidip tutuklamıyoruz. Tutukluluk süresinin uzatılması konusunda hakimler sağlam delillere dayanarak bu kararı veriyor. Hatay'da bu yasa çıkarsa eğer yararlanacak kişi sayısı yok denecek kadar az."
YENİ CEZAEVİ YAPILACAK
Hatay'daki mevcut cezaevinin durumu ile hükümlülere yönelik yapılan aktivitelere de değinen Tezcan, şöyle konuştu: 
"Hatay'daki Kapalı Cezaevinde şu anda 995 suçlu bulunuyor. Kapasitesi tamamen dolmuş halde. Yeni cezaevi için ihaleyi yaptık, ihaleyi kazanan firmanın prosedürleri tamamlamasını bekliyoruz. Yukarı Okçular Köyüne yeni bir cezaevinin temelini ilerleyen günlerde atacağız. Cezaevinde kalan suçluların topluma yeniden uyum sağlaması için de elimizden geleni yapıyoruz. Suçlulardan oluşan müzik grupları, çeşitli spor takımları kuruyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde kapalı ceza evi içerisinde halı saha açılışı yapacağız. Amacımız suçluların yaşama uyum sağlamasını kolaylaştırmak."
FİRARİYİ YAKALAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Başsavcısı Bestami Tezcan, son olarak Hatay'daki cezaevinde bulunan tutukluların 10'unun Suriyeli olduğunu belirtirken, 15 Ocak'ta Samandağ K1 Tipi kapalı Cezaevi'nden firar eden ve halen yakalanamayan Ekrem Karabulut'un yakalanması için de çalışmaların devam ettiğini fakat bugüne kadar yürütülen çalışmalardan bir sonuç alamadıklarını söyledi.