Hüseyin TÜCCAR/BURSA, () - BURSA Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2 ay önce işten çıkarılan Süheyla Karabay’ın işe iade edilmesi için sendika yönetimi hastane önüne çadır kurmak istedi. Polis ile sendika görevlileri arasında yaşanan tartışmaya, hastanenin güvenlik görevlileri müdahale edince arbede çıktı. Olaylar sırasında yaralanan bazı göstericiler hastaneye kaldırıldı.
Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, taşeron firma bünyesinde çalışan Süheyla Karaba, geçtiğimiz Mart ayında İş Kanunu'nun 'Hırsızlık ve görevi kötüye kullanma' gibi hususları düzenleyen 25'inci maddesi kapsamında işten çıkarıldı. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Devrimci Sağlık İş Sendikası üyeleri de Süheyla Karaba'nın yeniden işe alınması için öğle saatlerinde Şevket Yılmaz Eğitim ve araştırma Hastanesi’nin önüne geldi. Arkadaşlarının işe iade edilmesi için hastane önünde çadır kurup oturma eylemi yapmak isteyen sendika üyelerine Hastanenin özel güvenlik görevlileri tarafından izin verilmedi.
Devrimci Sağlık İş Sendikası Genel Sekreteri Gürsel Kaya, DİSK Bursa Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci, Dev Sağlık-İş Örgütlenme uzmanı Ethem Akdoğan, Sendika İşleri Temsilcisi Yusuf Yıldırım işten çıkarılan Süheyla Karaba’nın tekrar işe alınması için açıklama yaptılar. Açıklamaların ardından polisin "Açıklamanızı yaptınız hakkınızı savundunuz ancak, yasalar çerçevesinde kamuya açık alanda çadırın kurulmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Buna rağmen yanlarında getirdikleri çadırı kurmak isteyen eylemcilere Hastanenin güvenlik görevlileri sert müdahalede bulundu. Ellerindeki çadırı vermemek için direnen işçilere tekmelerle saldıran özel güvenlikçilerin müdahalesi esnasında polis araya girerek çıkan arbedeyi ayırmaya çalıştı.
Olaylar sırasında Ethem Akdoğan baygınlık geçirdi. Akdoğan’ın yardımına koşan arkadaşları, Akdoğan’ı hastaneye sokmak istedi. Ancak, özel güvenlikçiler buna izin vermedi. Tepkilerin artması üzerine polis 2 kişi nezaretinde Akdoğan’ın hastaneye sokulmasına izin verdi. Olaylarda aldığı darbelerle hafif yaralanan Zafer Algül ve Aydın Nadir de polis tarafından hastaneye alınarak tedavilerini yaptırdı. Müdahaleler sırasında yerde bir süre sürüklenen işten çıkarılan 2 çocuk annesi Süheyla Karaba, eşinin cezaevinde olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"20 Mart’ta işten çıkarıldım. Resmi belgede ‘hırsızlık’ gibi maddelerin bulunduğu 25’inci madde gereği işten çıkarıldığım belirtilmiş. Hakkımı aramaya çalıştım, Yoğun bakımda çalışıyordum, çok rahatsız olduğum bir gün 1-2 saat uyumuşum. Bundan dolayı tutanak tutuldu. Bundan dolayı işten çıkarıldığım söylenmişti. Ancak resmi belgede hırsızlıktan dolayı işten atıldığım belirtildi. Ben sicilime işleyecek maddeyi temizlemelerini ve yeniden işe alınmamı istiyorum."
Sendika üyeleri bir süre hastane önünde oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.

HT(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)