İsmail AKDUMAN/SAMSUN, () - SAMSUN'da, haraç isteyenlerin üzerine pompalı tüfekle ateş edip, 1 kişiyi öldürüp, 1 kişiyi yaralayan tutuklu sanık 32 yaşındaki Halil İbrahim Geçer, 'cinayet ve adam yaralama' suçlamasıyla 23 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 'Tehdit' suçundan yargılanan 4 sanık ise 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılıp tahliye edildi. Geçer, "Beni ölümle tehdit edip para istediler. Tüfek, kavga sırasında kazayla patladı" dedi.
Samsun'un İlkadım İlçesi'nde 2012 yılı Aralık ayında maydana gelen olayda, iddiaya göre sabıkalı olan ve olay tarihinden 6 ay önce evlenen 23 yaşındaki Ertuğrul Çaylan, arkadaşları 19 yaşındaki Yusuf Yamanoğlu, 24 yaşındaki Ahmet Taflan, 20 yaşındaki Sezai Batmaz ve 23 yaşındaki Gökhan Efe ile birlikte arkadaşı olan lokantası bulunan Halil İbrahim Geçer'in işyerine gidip haraç istedi. İşyeri sahibi para vermeyince, çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Bunun üzerine Sezai Batmaz, Halil İbrahim Geçer'i bıçakla yüzünden ve omuzundan yaraladı. İşyerinde bulunan pompalı tüfeği alan Geçer de zanlıların üzerine 3 el ateş etti. Açılan ateş sonucu Yusuf Yamanoğlu göğüs, yüz ve karın bölgesinden, üzerinde çelik yelek bulunan Ertuğrul Çaylan'ı da sol karın bölgesinden yaralandı. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan 2 yaralıdan Yusuf Yamanoğlu yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Polis olayın ardından hastanede tedavi altına alınan Ertuğrul Çaylan ile Ahmet Taflan, Sezai Batmaz ve Gökhan Efe'yi gaspa teşebbüs suçundan, Halil İbrahim Geçer ise cinayet ve yaralama suçundan gözaltına aldı. 5 zanlı daha sonra çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Samsun 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün son kez hakim karşısına çıktı. Halil İbrahim Geçer'i tehdit ve zorla para alma suçundan yargılanan 4 sanık suçlamaları kabul etmedi. Sanıklardan Ertuğrul Çaylan, savunmasında Halil İbrahim Geçer'i 4 yıldır tanıdığını  ve kendisine bir çok kez yardımcı olduğunu söyleyerek, "Bu olaydan 2 ay önce evi kurşunlandı, geçmiş olsuna gittik. Ancak evini bizim kurşunladığımızı söylüyormuş. Olay günü Halil İbrahim'in Ahmet'i telefonla arayıp küfür etmiş. Bizde işyerine giderek konuşmak istedik. Bizi görünce eline tüfeği aldı. Ben de, 'Abi niye tüfek çekiyorsun' deyip arkadaşlarımı da alıp dışarı çıkmak isterken tüfek patladı ve ben yaralandım. Dışarı çıktığımda Yusuf Yamanoğlu'nun yerde yattığını gördüm. Çelik yeleği de hasımlarım olduğu için kullanıyorum" diye konuşarak amaçlarının zorla para olmak olmadığını ileri sürdü.
Bir kişi öldüren bir kişiyi de yaralayan Halil İbrahim Geçer, sanıkların yalan söylediğini ileri sürerek lokantasında yiyip içtiklerini ancak para vermediklerini dile getirdi. Olay günü de sanıkların kendisinden para istediğini anlatan Geçer, "Beni tehdit edip ev eşyası almak için para istediler ama ben vermedim. Bir gece evde otururken evim kurşunlandı. Bu nedenle ailemin psikolojisi bozuldu. Dükkanıma gelip 'Sana burada ekmek yedirmeyeceğiz' diye tehdit etmeye başladılar. Olay günü dükkanımın önünden geçip beni ve müşterilerimi rahatsız etmeye başladılar. Akşam saatlerinde dükkanıma geldiler. Ertuğrul küfür edip,  'Seni öldürmeye geldik' diye bağırıyordu. Ellerinde ki bıçaklarla saldırdılar. Daha önce dükkana koyduğum tüfeği aldım. Bu sırada elime birisi hamle yapıca tüfek patladı. Ben kimseyi öldürmek istemedim" diye konuştu.
Mahkeme, cinayet ve yaralama suçlarından yargılanan Halil İbrahim Geçer'e toplam 23 yıl hapis cezası verirken, kendisini tehdit eden 4 sanığı da 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. 4 sanık cezaevinde kaldıkları süre gözönüne alınarak tahliye edildi.

İA(MS/SS) (FOTOĞRAFLI)