MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde, hesabındaki 8 bin 670 lirası, interaktif bankacılık sistemine girilerek çekilen 43 yaşındaki Hakan Engin, 4 dolandırıcıyı 3 yıllık takip sonucu Yozgat’ta yakalattı. Bankaya açtığı davayı ise 7 yıl sonra kazanan Engin, hesabından çekilen parayı yasal faizleriyle geri aldı.
Özel bir şirkette satış müdürü olarak çalışan Hakan Engin’in 2007 yılında özel bir bankanın Bodrum Şubesi’ndeki hesabından interaktif bankacılık hizmeti kullanılarak iki defada toplam 8 bin 670 lirasının bilgisi dışında çekildiğini öğrenince şoke oldu. Bankaya giden Engin, bilgisi dışında hesabından çekilen paranın iade edilmesi istedi. Ancak, banka olumsuz yanıt verdi. Bunun üzerine Engin, Muğla Barosu’na kayıtlı avukat Onur Çanakçı, aracılığıyla bankaya Bodrum 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.
DEDEKTİF GİBİ ÇALIŞIP, DOLANDIRICILARI YAKALATTILAR
Engin, bir yandan da avukatıyla konuyu araştırmaya başladı. Araştırmaları sonucunda Engin, hesabındaki paraları çeken kişilerin ölen kişilere ait kimlik bilgilerini kullandıklarını tespit etti. Ölen bu kişilerin kimlik bilgilerinden yola çıkan Engin ve avukatı, 3 kez Ankara, 4 kez İzmir 5 defa da Yozgat’a gidip, bu kişilerin yakınlarıyla görüştü. Engin, 3 yıllık araştırmaları sonucu edindiği bilgileri polisle paylaşıp, hesabındaki parayı bilgisi dışında çekerek dolandırıcılık yaptıkları ileri sürülen çetenin dört elemanını Yozgat’ta yakalatıp, tutuklanmalarını sağladı.
Engin, bilgisi dışında çekildiğini ispatlamasına rağmen parasını iade etmeyen bankaya açtığı davayı da kazandı. Ancak, yerel mahkemenin kararını banka temyiz etti. Ancak, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onayıp, Engin’e banka tarafından yasal faizleriyle birlikte 19 bin 800 lira ödenmesine karar verdi.
Bankaya bu yönde hiçbir talimatı olmamasına rağmen hesabından internet korsanları tarafından parasının çekildiğini öğrendiğinde bankanın sorumsuz davranışı karşısında hukuk mücadalesi başlattığını belirten Engin, "Meblağ az olmasına rağmen durum kabullenemediğim için işin peşine düştük. Hesabımdan paraları çekenlerin ölen kişilere ait kimlikleri kullandıklarını görünce ikinci kez şoke oldum. Başlattığım hukuk davası uzun sürse de kazandım, umarım başkaları için örnek bir karar olur" dedi.
'AKILLI SMS EN İYİ YOL OLUR'
İnternetten korsan dolandırıcılığın son yıllarda yaygın olduğunu ancak bankaların aldığı güvenlik önlemleri ile Türkiye’de önemli yol kat edildiğini belirten avukat Çanakçı ise "Yakalanan dört dolandırıcının benzer şekilde birçok kişinin hesaplarına girdikleri tespit edildi. İnternet bankacılığı kullanan vatandaşlarımızın mutlaka akıllı SMS talimatı vererek yaptıkları harcamalar veya hesaplarındaki hareketleri anında görmeleri en iyi yol. Ayrıca bu şekilde dolandırılan vatandaşlarımız çekinmeden yargıya müracaat edebilirler. Çünkü bu yönde, bu davada olduğu gibi vatandaşı koruyan örnek kararlar var" dedi.
AVUKAT TA DOLANDIRILMIŞTI
Bodrumlu Avukat Cihan Çiçek de 2007 yılında hesabından internet korsanları (Hackerler) tarafından hesabındaki 50 bin lirası bilgisi dışında çekildiği ortaya çıkınca bankaya dava açmış ve 2 yıl süren hukuk mücadelesini kazanmıştı. Banka, Çiçek’e yasal faizleriyle ibrlikte 90 bin lira ödemek zorunda kalmıştı. Çiçek’in hukuk mücadelesi ulusal basında yer bulmuştu.


--- KUTU ---

7 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR
Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle maddi menfaat temin etme, hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak kendisine veya başkasına bir yarar sağlayanlar, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu 158. maddesi gereğince 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ile cezalandırılır.