ÇANAKALE'nin Gökçeada İlçesi'nde, meydana gelen selin ardından ön hasar tespit çalışmaları tamamladı. Valilikten yapılan açıklamada 2'si büyükbaş 60 hayvanın telef olduğu, 18'i yabancı plakalı 52 aracın hasar gördüğü, 115 işyeri ve konutta maddi zarar meydana geldiği bildirildi.
Dün gece yarası başlayan sağanak yağmurda Gökçeada'ya metrekareye 144.4 kilogram yağış düştü. Kuvvetli yağış ile Çınarlı Dere'nin menfezleri tıkanıp taştı. Meydana gelen sel, ilçede hayatı olumsuz etkiledi. Doğal afetin ardından ilçede selin izleri silinmeye çalışılırken, ön hasar tespit çalışmaları da tamamlandı. Çanakkale Valiliği'nden yapılan açıklamada şu bilgiler yer verildi:
"Gökçeada ilçe merkezindeki Çınarlı Dere'nin menfezlerinin tıkanması nedeniyle metrekaraye düşen 144 kilogram yağışın oluşturduğu sel, cadde üzerinde park halindeki araçları sürüklemiş, işyeri ve konutların zemin ile bodrum katlarında maddi zarara neden olmuştur. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinatörlüğünde hasar tespit çalışmaları yapmak üzere 3 kişilik bir ekip, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından Kabatepe'den alınarak Kaymakamlık yetkilileri ile çalışmalara başlamıştır. Kaymakamlıkça ilçede 3 kişiden oluşan işyeri hasar tespit komisyonu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünce oluşturulan tarım arazileri hasar tespit komisyonu ile İlçe Emniyet Müdürlüğünce oluşturulan araç hasar tespit komisyonu çalışmalara başlamıştır. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinatörlüğünde; ilçe merkezindeki içme suyu, kanalizasyon tesisleri ve yollarda oluşan hasarların tespiti için saat 10.00 gemisiyle, ikinci hasar tespit ekibi Gökçeada'ya hareket etmiştir. Saat 11.00 itibariyle, müdürlüğümüz 2 ekip 6 kişilik hasar tespit ekibiyle; TEDAŞ; 2 vinç, 2 sepetli araç, 4x4 3 araç, 1 transit ve 18 kişilik bir ekiple, Karayolları; 1 yük kamyonu, 1 greyder, 2 kamyon ve 8 kişilik bir ekiple, DSİ; 1 kepçe, 1 kamyon, İkisi teknik personel olmak üzere 6 kişilik bir ekiple Gökçeada Kaymakamlığı'nca işyeri ve konutlardaki maddi hasarın tespiti için oluşturulan 6 kişilik bir komisyonla, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü 3 kişilik tarım arazilerinin hasar tespiti komisyonuyla, Gökçeada Belediyesi ve askeriye ise tüm araç, gereç ve ekipmanlarıyla bölgede çalışmalarını sürdürmüştür. Saat 18.00 itibariyle, hasar tespit çalışmalarına göre; 2 büyükbaş, 60 küçükbaş hayvan telef olmuştur. 52 adet araç hasar görmüştür, bunun 18 adedi yabancı plakalıdır.115 işyeri ve konutta maddi zarar meydana gelmiş olup, çalışmalar devam etmektedir."
Ayrıca, Çarşı Caddesi ve yan sokaklarda kaldırım taşları ve altyapının da zarar gördüğü belirtildi. Kızılay Marmara Bölge Müdürlüğü'nün sıcak çay ve içme suyu dağıtmak üzere ilçeye TIR gönderdiği vurgulandı.
TATBİKATTA OLAN UMKE GÖKÇEADA'DAYDI
Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri'nin (UMKE) tatbikat için şans eseri Gökçeada İlçesi'nde bulunduğu açıklandı. Dereköyü civarında araç ve lojistik malzemeleriyle birlikte tatbikatı için konumlanmış bulunan 30 UMKE personeli ile Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü arama kurtarma ekibinden 3 personelin, selin ardından kısa sürede müdahalede bulunup çalışmalara başladığı belirtildi.
Valiliğin açıklamasında, Selde mahsur kalan 5 vatandaşın, arama kurtarma ekipleri, silahlı kuvvetler ve belediye ekiplerince kurtarıldığı belirtildi. Yaralanan 4 kişinin ayakta tedavi edilerek taburcu edildiği bildirildi.

EK(AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)